fbpx
Kolumnit

Päätoimittajalta: Toimialaan sitoutunut uusi omistaja tuo turvaa

Yli 220 miljoonan euron liikevaihto yhdistettynä siihen, että ostajat ovat korostaneet paikallisen journalismin merkitystä tietää sitä, että Hämeen Sanomien tilaajia ja asiakkaita palvellaan jatkossakin – paikallisesti, kirjoittaa Mikko Soini tiistaina julkistetusta yrityskaupasta.
Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Aika aikaansa kutakin. Hämeen Sanomat, Forssan Lehti, Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset ja Ilves Jakelu siirtyvät syksyllä pörssiyhtiö Keskisuomalainen omistukseen.

Keskisuomalainen on tehnyt Hämeen Sanomien osakkeet omistavalle Aina Groupille tarjouksen, jossa myyjäosapuoli ja ostaja ovat löytäneet toisensa.

Uutinen on Hämeen Sanomille lupaava: Laajojen hartioiden alla on mahdollista investoida yhdessä, kehittää, luoda uutta ja pysyä mukana markkinassa. Yli 220 miljoonan euron liikevaihto yhdistettynä siihen, että ostajat ovat korostaneet paikallisen journalismin merkitystä tietää sitä, että Hämeen Sanomien tilaajia ja asiakkaita palvellaan jatkossakin – paikallisesti.

 

Keskisuomalainen on Sanoman ohella alan suurin markkinaehtoinen toimija, joten tietoa ja taitoa sekä ymmärrystä maakunnallisuuden merkityksestä riittää.

Hämeen Sanomat satsaa jatkossakin kantahämäläisen elinvoiman, taloudellisen toimeliaisuuden, työpaikkojen ja hyvän arkielämän puolesta puhumiseen.

Ja samalla tietysti tinkimättömään journalismiin.

 

Olisiko Hämeen Sanomat Oy tullut toimeen ilman uutta omistajaa? Olisi, ei helposti, mutta ainakin jonkin aikaa ja kohtuullisesti. Firman kannattavuus on viime vuosina ollut alalla hyvää kansallista tasoa.

Tästä on kiittäminen tietysti säästöjä ja suoranaista nuukailuakin, mutta erityisesti valtavan osaavaa, sitoutunutta ja ammattitaitoista henkilökuntaa. Esimerkki: Hämeen Sanomien ilmoitus- ja tilaustuotot laskivat vaikeana viime vuonna viidenneksi vähiten koko valtakunnassa.

Keskisuomalainen ei siis osta taloa, jossa kaikki on rempallaan ja joka nurkka vuotaa.

Pienen olisi kuitenkin ollut vaikea pärjätä 5-15 vuoden sihdillä, joten tästä näkökulmasta nyt solmittu kauppa on vastuullinen. Vuonna 1879 perustutetun lehden tulevaisuus on nyt turvatumpi.

 

Miksi mediamaailmassa suuret sitten pärjäävät?

Ensinnäkin on hyvä tiedostaa, että jo yli puolet kotimaisesta mainosrahasta valuu Facebookin, YouTuben ja TikTokin kaltaisille palveluille, jotka eivät tuota kalliilla sisältöjä itse, eivätkä maksa veroja käytännössä minnekään.

Samaan aikaan pieniäkin mediatoimijoita verrataan jopa amerikkalaisiin, globaaleihin pörssijätteihin: mitä sisältöä niissä on, millaiset nettipalvelut niillä on, millainen sovelluskehitys ja niin edelleen.

 

Yhdistämällä voimia kulut allokoituvat suuremmalle joukolle konsernin sisällä. Esimerkiksi paino-, palvelin- ja datasopimuksista saattaa niin ikään löytyä uusia näkökulmia uudessa konsernissa. Tätäkin suuremmat hartiat tarkoittavat.

Valtakunnallisessa uutisoinnissa konserniyhteistyö voi parhaimmillaan tarkoittaa laadun paranemista – ja maakunnallisuuden korostumista entistä enemmän lehden oman henkilökunnan voimin.

Hämeen Sanomat haluaa olla vahvasti läsnä kantahämäläisten lukijoiden ja ilmoittajien arjessa nyt ja tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden päätoimittaja ja Oy:n toimitusjohtaja. 

 

Klo 15.33 oikaistu Hämeen Sanomien ilmoitus- ja tilaustuottoja koskevaa lausetta.

Menot