Kolumnit

Päätöksenteon vakava impotenssi

Jos eduskunta olisi työpaikka siinä missä muutkin, siellä olisi tarpeen kiireesti pitää yt-neuvottelut taloudellisten ja tuotannollisten syiden takia. Eivätkä pelkät yt-neuvottelut riitä, vaan osalle porukasta pitäisi lykätä lopputili.

Tavallisissa töissä ei käy laatuun juopotella työpaikalla tai laiminlyödä sovitut työtehtävät. Tuskin missään muussa yhteisössä siedettäisi työpaikkakiusaamista eduskunnan tapaan.

Työmaajuopottelu ei ole yksin persu-Hakkaraisen ongelma, monet muutkin ottavat. Valiokunnista lintsataan surutta eivätkä kaikki poissaolojen syyt kelpaisi tavallisella työmaalla; pari varoitusta ja potkut.

Kerran viikossa televisioidaan nälvimistilaisuus, jossa suomen ja joskus ruotsinkin kielellä solvataan työtovereita häpeämättömin sanakääntein ja yritetään mitätöidä heidät kaikin puolin.

Kyselytunti osoittaa armottomasti, että huomattava osa kansanedustajista ei ymmärrä lukemaansa ja kuulemaansa. Tahallinen väärinymmärtäminen ja älyllinen epärehellisyys paistavat läpi erityisesti sote-keskusteluissa.

Asiasta on jauhettu yli kymmenen vuotta, mutta osa on kuulevinaan siitä ensimmäistä kertaa ja on olevinaan kovin hämmästynyt.

Yllättävän monen edustajan älyllinen kapasiteetti ei näköjään riitä alkuunkaan lainsäädäntötehtäviin. He ovat rankasti erehtyneet ammatinvalinnassaan ja huijanneet äänestäjiään uskottelemalla osaavansa yhteiskunnallisen päätöksenteon alusta loppuun.

Tällä vaalikaudella asiantuntijoiden rooli on korostunut. On toki hyvä kuulla viisaampiaan, mutta heidän selkänsä taakse ei pidä mennä puhuria pakoon.

Viimeinen vastuu on aina päättäjän, jonka on hallittava kokonaisuuksia. Asiantuntijalle riittää rajatun tonttinsa hoito, joka sekin aika usein saa ylleen esittäjänsä maailmankatsomuksellisen usvan.

Yksikään yritys ei menestyisi, jos sen omat työntekijät sabotoisivat strategista päätöksentekoa kuten perustuslaki- ja sosiaaliterveysvaliokunnat ovat soten työstämisessä menetelleet.

Niiden oppositioon lukeutuvien puheenjohtajien on turhaa lässyttää aikapulasta ja päätösten huolellisesta valmistelusta. Aikaa on kyllä, mutta halu puuttuu.

Jokainen vähänkin asioita seuraava näkee, että venkoilussa on kyse tahallisesta viivyttelystä, poliittisesta tarkoituksenmukaisuudesta.

Perimmäisenä tavoitteena on romuttaa koko uudistus tai ainakin venyttää sitä mahdollisimman pitkälle.

Yt-neuvottelut, eduskuntavaalit, ovat huhtikuussa, jolloin äänestäjä työnantajana tekee ratkaisunsa. Seulan läpäisseillä on edessään, kas kummaa, taas kerran sote- ja maakuntauudistus, joko toimeenpantavaksi tai korjailtavaksi.

Ylivertaisten näyttöjen perusteella ulkoparlamentaarisen Sotekammoisten liiton taistelukärki, pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on myöntänyt liiton kullatun kyynärsauvan uutterasta viivytystaistelusta sotevaliokunnan puheenjohtajalle Krista Kiurulle (sd.). Yksin kokousaikataulusta nujuttiin päiväkausia!

Satojentuhansien työntekijöiden epävarmuus jatkuu, satoja miljoonia rahaa palaa ja hallitsematon palveluiden ulkoistaminen etenee.

Kirjoittaja on ansaittuja eläkepäiviään viettävä Hämeen Sanomien pitkäaikainen toimittaja.