Kolumnit

Päättäjien hymistely edistää vain heidän omaa uraansa – Kokemuksesi on nyt todettu väitöskirjassa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Olet huomannut, miten työpaikalla, kunnassa ja politiikassa vältellään ongelmien juuriin tarttumista. Päätökset ovat pinnallisia, näennäisen eettisiä ja lyhytnäköisiä.

Tuotantotalouden tohtoriksi väittelevän Tapio Alhon väitöskirja tukee kokemuksiasi. Hänen tutkimuksensa todistaa, miten päättäjät tekevät merkityksettömiä ratkaisuja palvellakseen byrokraattista kunnianhimoaan ja edistääkseen omaa uraansa.

Päätökset ovat nollapäätöksiä.

 

Alhon mielestä meitä hallitsee heuristinen päättely, joka ei ole johdonmukaista. Heuristisesti asioita päätellään itselleen mieleisesti hakemalla tukea omasta maailmankuvasta ja ympäristöstä. Hymistellään ja mukautetaan päätöksiä.

On selvä, että heuristisella hymistelyllä ei pureuduta ongelmien ytimeen eikä luoda strategiaa asioiden ratkaisemiseksi. Kun poliitikko hymyilee, hän ei suhtaudu sinuun ystävällisesti. Hän väittää, että ympäristölle mieleinen päätös on hyvä ja riittävä.

 

Suomen taloudenpito on kouluesimerkki pinnallisuudesta, hymistelystä ja mukavuudenhalusta. Kerta toisensa, vaali toisensa ja hallitus toisensa jälkeen suomalaisille on väitetty, että asiat ratkaistaan helposti ja sinulle mieleisellä tavalla. Osa ongelmista kiistetään.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus tunnisti ihmisten kurjan taloudellisen tilan. Sipilän hallitus pyrki ratkaisemaan asiat yksisilmäisesti alentamalla palkkoja. Sekin oli erään joukon heuristista ajattelua.

Hymistelyllä saatetaan päätyä ratkaisuihin, joilla ongelmat oli synnytettykin. Euroopan keskuspankki korjaa liian löysää rahapolitiikkaa tekemällä maailmanhistorian löysintä rahapolitiikkaa.

 

Päättäjät eivät tietenkään julista tekevänsä lyhytnäköisiä ja populistisia ratkaisuja voidakseen hymyillä kauniisti. Ihmisille halutaan antaa vaikutelma idealismista, strategiasta ja ylevistä päämääristä. Toistetaan ismejä ja otetaan tavoitteita, joiden saavuttamista ei ole haluttukaan ajatella loppuun asti.

Tavoitteilla, ratkaisumalleilla ja todellisuudella ei tarvitse olla mitään tekemistä keskenään. Tutkikaa kriittisesti Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoitteita ja tuloksia hallituskauden lopulla!

Ai niin! Tavoitteiden saavuttaminen on siirretty seuraavalle hallitukselle.