Kolumnit

Päivä, jolloin kotiin muuttaa uusi ihminen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kuvittele tilanne, jossa kalenterissasi lukee tietyn päivän kohdalla: Tänään meille muuttaa uusi ihminen.

Tuosta päivämäärästä eteenpäin ette ole enää vain te, kaksi aikuista, vaan jaatte elämänne uuden ihmisen kanssa. Jonkun toisen lapsen kanssa, jolle olette vanhempia. Sijaisvanhempia.

Tuttavani kirjoittivat tuon merkinnän kalenteriinsa.

Noin vuotta aiemmin he osallistuivat sijaisvanhemmille tarkoitettuun koulutukseen, jossa heidät arvioitiin sopiviksi tehtävään, ja hyvin haudotusta ajatuksesta tuli heille itselleenkin kristallinkirkas.

Nyt heitä on kolme.

Toiset ovat ilosta kyynelehtien onnitelleet heitä hienosta ratkaisusta, rohkeasta päätöksestä ja arvokkaasta työstä. On tullut myös epäilevää palautetta. Kuinka he yhtäkkiä osaavat olla vanhempia?

– Yritämme parhaamme, he vastaavat.

Mitä muutakaan he voivat tehdä kuin yrittää parhaansa? Kysyä neuvoa ja pyytää apua tarvittaessa? Opetella vanhemmuutta siinä missä synnytyssairaalasta pienen ihmisen kanssa kotiin palaavat vanhemmat?

Usein heiltä kysytään myös: entä jos lapsi palautetaan biologisille vanhemmille?

Siihen kysymykseen heidän piti valmistautua jo ennen tehtävään ryhtymistä. Jos sijoitus onkin lyhytaikainen, uskaltaako lapselle avata sydämensä?

– Tässä on oltava mukana täysillä. Jos lapsi on meillä vain hetken, on se tarkoitettu niin. Olemme onnistuneet tehtävässämme ja olleet lapsen tukena hänen tarvitsemansa ajan, kuuluu vastaus, joka tosin kirvoittaa kyyneleet vastaajan silmiin.

Sanotaanhan, että lapset ovat vain hetken lainassa.

Perhehoidon kehittämispäällikkö Anu Lehtosaari totesi Hämeen Sanomissa (HäSa 29.8.2019), että lapselle pitää löytää juuri hänelle sopiva perhe siitäkin huolimatta, että sijaisperheistä on huutava pula.

Uskon, että tuttavaperheestä lapsi on saanut hänelle sopivan perheen. Hänelle tarjotaan aikaa ja rakkautta. Vanhemmat ovat kärsivällisiä ja osaavat pyytää neuvoa.

Perheeseen kuuluu lemmikkieläimiä, jotka ovat auttaneet lasta vahvistamaan luottamusta ja kiintymystä uuteen kotiin. Eläimiä yhdessä hoitamalla tuore perhe harjoittelee yhteisiä askareita ja opettelee vastuunkantoa.

He kolme kasvavat yhdessä.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic