fbpx
Kolumnit

Pakina: Joulu on joka vuosi toistuva tilaisuus uusiin pettymyksiin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kyllästyin tuijottamaan yksiöni palovaroittimen pimeässä vilkkuvaa vihreää ja lähdin kävelemään Aulangolle.

Sysipimeä metsä on suosikkipaikkojani. Jokainen kumpare ja kuusikko on joka kerta erilainen ja tututkin polut aina uusia.

Kun metsästä tulee polulle, hiippailee joku koiranulkoiluttaja vastaan – ja täydellisen erillisyyteni illuusio häviää.

Synkät mietteet muuttuvat jotenkin enemmän ymmärrettäviksi ja kenties kevyemmiksikin, kun ne saa jakaa isojen kuusten, sammaleisten kallioiden ja jaloissa litisevän veden kanssa. Jossakin kaukaisuudessa on välähtävinään aina valo.

Kasvoihin iskevä oksa on parempi kuin välipitämätön ihminen, joka ei kuitenkaan jaksa eikä halua oman paljoutensa keskellä kuunnella, mitä sinulla on ehkä sanottavaa.

Joulun lähestyminen on meille yksinäisyyteen hakeutuville raskasta aikaa, koska mitenkään ei voi välttää sitä tavatonta paatosta, jolla joulu joka kerta markkinoidaan yhteisen ilon ja kaikenkattavan sekä ylenpalttisen onnellisuuden juhlana.

Jos joku löytää onnensa liikenneruuhkasta tai tavararöykkiöistä, niin siitä vaan. En ottaisi niitä keneltäkään pois, jos valinta on ihmisten oma ja tietoinen.

Vähintäänkin kohtalaisen onnellisesti voi olla myös yksin tonttulakki päässä ja kaupan kinkkuviipaleita lautasella. Eipähän silloin häiritse ainakaan ketään tai tuota kenellekään pettymystä. Hyvin (lue= liian) monillehan joulu on lähinnä vain joka vuosi toistuva tilaisuus uusiin pettymyksiin.

Muistot ovat menneitä, silti tosia ja rakkaita, mutta myös uusi voi olla kaikessa epätäydellisyydessäänkin arvokas.

Yksinäisyyden sanotaan olevan aikamme jäytävimpiä ongelmia. Kuin huonon iskelmän sanoin: suomalaiset ovat yhdessä yksinäisiä. Yksinäisyys johtaa syviin ongelmiin ja ongelmien syvyys yksinäisyyteen.

En tiedä, miten ainakin osittain ihan itse valittu yksinäisyys eroaa jostakin yleisemmästä. Ei muuten kannata yrittääkään etsiä selitystä mistään tietolähteestä.

Tavallisillekin ihmisten asioille löytyy netistä selitykseksi sairaus tai oireyhtymä, joka vaatii välitöntä hoitoa sekä etenkin vahvaa lääkitystä. Tietämättömyys on niin yleistä ja vallitsevaa, että sille voi aivan hyvin joskus antaa myös tietoisesti periksi, mutta vain tietoisesti. Ainakin tänään, ja lääkkeeksi riittää kuusenpihka puserossa.

Menot