Kolumnit

Pakina: Pian myynnissä: hyvä, mutta epämuodikas dieselauto

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tämä on nyt ilmeisesti sitä: ilmastoahdistusta – ja samalla luopumisen tuskaa sekä varmaan taas muutosvastarintaakin.

Aamulla luen ensimmäiseksi uutisen, että suomalaiset ovat hyvinkin valmiita muuttamaan liikkumistapojaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Sitten huomaan somesta, että ihanan ilmastotietoinen kollega rypee synkässä syyllisyydessä, kun joutuu lähtemään häpeäkseen bensa-autolla töihin ja etsii häthätää mukaan kimppakyytiläisiä.

Maailma on muuttunut, tai ainakin me yhteisen ilmaston armoilla puuhailevat ihmismuurahaiset olemme ilmeisesti vaihtamassa polkumme suuntaa.

Itäsuomalaiset ovat jopa sankoin joukoin valmiita vähentämään autoiluaan sekä vaihtamaan pienipäästöiseen, sähkö- tai kaasuautoon (Yle 19.9.).

Lähden töihin polkupyörällä, ehkä tosiaankaan tarvitse siihen mitään ilmastoherätystä, ihan tavanomainen aamuvenyttely riittää. On myös hyvä, ettei sada vettä, eikä varsinkaan räntää.

Paras lääke ilmastoahdistukseen, aamukahvin lisäksi, on ihan tavallisen elämänmenon jatkaminen.

Viimeksi kuluneiden parin (ilmasto)vuoden aikana on pyöräily huomattavasti lisääntynyt. Vielä kun aina niin virkistävä kävelykin kokisi samanlaisen renessanssin. Työmatkapyöräily ei olekaan enää merkki köyhyydestä tai kuivumassa olevasta ajokortista. On myös ihanaa olla trendikäs.

Mietin siinä uusimmalla kierrätysfillarilla ajellessani, tarvitsenko omaa autoa, varsinkaan parhaiten perinteisellä polttoaineella porhaltavaa eli erittäin epämuodikasta.

Mitä järkeä on omistaa aina vaan raskaammin verotettu diesel, kun työmatkaakin on nykyisin pari kilometriä. Laskeskelin, että esimerkiksi viikon autoreissua varten vuokraisin pirssin hyvin kohtuullisella kertakululla autoilun ympärivuotisiin ja jatkuviin menoihin verrattuna.

Autoista oli varsinkin takavuosina usein valtavasti enemmän mustaa murhetta kuin iloa. Auto piti kuitenkin olla. Monet unettomat yöt on vietetty miettien osamaksuerien mittaamatonta määrää ja kampiakselin asentotunnistimen sekä jakohihnan kiristysrullien nykytilaa ja tulevaisuutta.

Pian siis saattaa tulla myyntiin erittäin hyvä eli erinomainen diesel, mutta vain vastuulliseen ja huolehtivaan kotiin.