Kolumnit

Pakina: Raivostuttavaa pörinää kello yhdessätoista

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Se oli lähestulkoon melkein tasan päivälleen kuusi vuotta sitten, kun ponnistelin tärisevin polvin erään rantakallion päälle Nuuksiossa Espoon kuuluisissa metsissä.

Luulin olevani keskellä eteläsuomalaista erämaata ja luonnon rauhaa. Mitä vielä.

Lentävä laite oli yhtäkkiä järven päällä vain joidenkin metrien päässä silmieni tasalla pörisemässä, mikä lie kieppuva ja vilkkuva helvetinkone ja olihan siinä se ”silmäkin” sojottamassa suoraan kohti minua.

Säikähdin oikein kunnolla ja taisin vaistomaisesti maastoutuakin, koska en ollut aikaisemmin nähnyt tai kuullut droonia, eli siinähän sekin juoksukilpailu sitten meni sekä ketuille että harakoille.

Meinasin heittää härveliä kivellä, mutta jäinkin poimimaan mustikoita nälkääni ja jatkoin vasta tovin päästä kirottuani ensin moisen häiriköinnin alimpaan kallionkoloon. Vai muka luontoliikuntaa!

Maalissa en enää muistanut haukkua järjestäjiä pystyyn, koska sehän oli tietenkin osanottajia ihan minunkin luvallani mainostarkoituksiin kuvannut lentolaite. Joku nörtti varmaan rantapusikossa hihitteli, kun sai minut melkein suunniltani.

Sittemmin droonit ovat yleistyneet lähes joka pojan leluiksi.

Karmein voi lopputulos olla silloin, jos drooni eksyy mukaan syvän innostuksen vallassa kylätielle kääntyneille suomalaisille. Ihanan maalaismaiseman kuvaaminen yläilmoista voi olla niin kovin sielua kohottavaa.

Näin oli perusteltu rikolliseksi eläinrääkkäykseksi kääntynyttä toimintaa typerästä eli aidosta elämästä lainatussa tuoreessa tapauksessa.

Laitumella rauhassa iltapäiväänsä viettäneitä lehmiä oli kuvattu ilmasta sillä seurauksella, että ne vauhkoontuivat pahoin, hyppivät toistensa päälle, vahingoittivat itseään ja toinen toisiaan.

Lehmä, tuo maailman lempein ja luottavaisin eläin ei ole idioottien kuvauskohde, vaan arvokas tuotantoeläin ja monesti hyvin yksilöllinen sekä erittäin herkkä olento.

Kiusoista pienimpiä oli asuinalueen päällä Hämeenlinnan Hätilän, Idänpään ja Papinniityn suunnalla ainakin viime sunnuntaina pörissyt lentolaite.

Rikollinen salakatselu on rikollista salakatselua. Sitä raskaampi rikos on täräyttää drooni alas haulikolla, mutta tietyissä olosuhteissa jälkimmäinen hipoo jo kohta vääjäämättä ymmärrettävyyden rajaa, sitä pilviin – ja lopulta käräjäpöytään – piirrettyä.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic