Kolumnit

Pakina: Enoni, klikkiotsikot ja pakeneva todellisuus

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Enoni tuli kumiterät vinkuen navetalta, emmekä me, serkkuni ja minä, osanneet yhtään epäillä meille syötettävän oikein kertakaikkisen pitkää sekä paksua pajunköyttä.

”Tulukaa ny äkkiä poijat kattomahan, se on syntyny: kakspäinen vasikka!”

Tietysti menimme ja kovaa, ja kaikki varmaan tietävät, miten huonoin ja vanhinkin vitsi eli pössytys eli höynäytys voi saada siivet selkäänsä, kun esittäjä ja esitystapa on riittävän vakuuttava.

Eipä kuitenkaan arvannut kummienoni, että hän oli keksinyt jo noin vuonna 1966 paljon myöhemmin tiedonvälityksen aitoja ja vakavia perusperiaatteita murentavan keksinnön: klikkiotsikon.

Tein hiljattain sellaisen, osittain siksi, että halusin tietää, reagoiko kukaan. Ei reagoinut. Hiljaisuus on hyväksynnän merkeistä jälleen kerran masentavin.

Otsikko kuului kutakuinkin näin: ”Autolla ei pysynyt sähköpyörän perässä”.

Asiassa oli vain siteeksi totta.

Kyseinen lyhyt mielipidekirjoitus kertoi tapauksesta, jossa autoilija suhteellisen alhaista nopeusrajoitusta noudattaen ei pysynyt edellä ajaneen sähköpyörän perässä.

Todellisuus pakenee ihan kuin se sähköpyöräilijä, jonka nopeudesta tai muustakaan todistetusti tapahtuneesta ei ole varsinaisesti vedenpitävää tietoa.

Otsikko oli huomattavan vetävä, täysin siitä riippumatta, mikä oli kirjoituksen sisältö. Sitä voisi sanoa valheen esiasteeksi.

Tähän on tultu. Häpeän. Sietäisin saada potkut.

Lieventävänä asianhaarana tuomiota julistettaessa mainittakoon, että tapaus oli osittaisena ihmiskokeena sittenkin vaaraton. Vastaavia vasikoita ja paljon, paljon ”pahempia” on jatkuvasti netti pullollaan.

Voisi kyynisesti syyttää ihmisluontoa: tirkistelevä, pahaa kaikessa näkevä ja yleisesti kaunainen yleisö saa mitä tilaa, mutta ei se ihan niin ole. Ihmisillä on oikeus parempaan.

Tiedotusvälineet apinoivat toinen toisiaan, eikä sillä näytä olevan väliä, miten asiat kaikessa monimutkaisuudessaan ovat.

Kukaan ei tiedä. Moni tosin nojaa lujasti luulemaansa. Se on kuitenkin pahinta, ettei yleensä juuri kukaan välitä, eikä varsinkaan kuuntele toista tai edes yritä ymmärtää.

Tänään tästä näkökulmasta eli keittiöstäni näyttää lähinnä tältä. Se ei tarkoita, että asiat oikeasti olisivat näin tai edes noin.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic