Kolumnit

Pakina: Salainen aseeni uhkaavaa koronavirusta vastaan

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Silitin aamulla kuumalla höyryraudalla salaisen aseeni koronavirusta vastaan: äidin taskuuni laittaman puhtaan nenäliinan. Taskut ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta nenäliinasetti on sitä samaa vanhanaikaista ja kestävää laatua.

Isoon nästyykiin on hyvä aivastaa, jos vaikka olisin sattunut saamaan Euroopan tuulista ja turuilta koronan.

Amsterdamin Schipholin lentoasemalla, Euroopan kolmanneksi vilkkaimmalla, ei näkynyt mitään tavanomaisesta poikkeavaa, jos ei lasketa sitä, että kiinalaiset puuttuivat. Japanilaiset ovat jo pitkään käyttäneet hengityssuojaimia.

Toistaiseksi ei aivastuta muu kuin työpaikalla joka-aamuinen ilmeinen työallergia. Matkan jälkeen olisi tietysti ollut fiksuinta tehdä ainakin muutama päivä etätyötä, mutta se tuli mieleen myöhässä. Kerrankin suunnattomasti rakastamani omiin oloihin vetäytyminen olisi ollut peräti suositeltavaa.

Ei tässä voi kuin muistella aikaisempia aikojemme suuria tautikohuja: lintuinfluenssaa ja sikainfluenssaa. Niistäkin povattiin patamustaa maailmanloppua, mutta niin vain talttuivat. Tuskin koronakaan on viimeinen vastaava vitsaus.

Laajemmissa mitoissa on kysymys siitä, mitä kaikkea taudin pitkälle viedyt rajoittamispyrkimykset saavat aikaan – muutakin kuin iänikuisia maailmanlopun profetioita.

Globalisaatio on päivän sana ja ennen kaikkea huomisen. Sen varassa pyörii talous ja mukana seuraa lähes kaikki.

Miljoonat ihmiset liikkuvat ympäri maailman. Jos liike lakkaa, seuraa siitä monta askelta taaksepäin. Joku voi tietenkin sanoa, että se saattaa tehdä hyvääkin.

Iranissa koronakyyti on peräti kylmää (Yle 5.3.). Kuolleita on Kiinan jälkeen eniten. Virus riivaa jopa maan korkeinta johtoa. Iranin apulaisterveysministeri esiintyi julkisesti tautiin sairastuttuaan. Myös maan varapresidentti on sairastunut – ja osallistunut ennen ilmoitustaan presidentin kabinetin kokoukseen.

Koronavirus tekee tehokkaammin tuhoa Iranin johdossa kuin amerikkalaisten sotaisaksikin välillä yltymässä ollut pakotepolitiikka.

Tautien tuoksinassa helpottaa lähinnä vain yksi tosiasia: johonkin jokaisen on kuoltava. Nautitaan, kun vielä eletään.

Asiasanat

Päivän lehti

12.8.2020