Kolumnit

Pakina: Sihijuomalla syöksykierteeseen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kesä on humaltumisen aikaa. Jos ikä ei salli alkoholijuomien nauttimista, voi kittailun aloittaa sieltä imelimmästä päästä, sokerihumalasta ja kofeiininosteesta. Sitten kun vuodet ja maksa sallivat, voi Batteryllä lantrata kirkasta, eli ottipojan opinpolku on valmis, kun kaaliinhan sihijuomasekoitus kihahtaa.

Älkää sanoko, että joku juo näitä kammotuksia niiden maun takia. Kyllä siihen ovat ihan muut syyt, osansa on isojen poikien ja tyttöjen tapojen opettelullakin. Hampaansyöjät ovat kammottavan pahanmakuisia.

Muiden motiivien ohella nuoriso ja varhaisaikuiset nauttivat niitä tavoitelleessaan ihmisen ikuista unelmaa: jaksaakseen valvoa mahdollisimman pitkään – pelikoneidensa eli viihdevempaintensa äärellä.

Nyt taitaa tölkit kourassa kenottaa kulmilla jo toinen polvi buusterijuomilla pönäköiksi paisuneita lippalakkipäitä, tulevia hampaattomia tai ainakin kiilteettömiä.

Siemailkaa vielä kun voitte. Antti Rinteen (sd.) vihertoverihallitus kiristää Turmiolan Tommin muistoa kunnioittaen saatavuutta ja ryhtiliikkeenä kieltänee juomien myynnin kokonaan alle 15-vuotiaille.

Lasten tai raskaana olevien ei THL:n suosituksen mukaa pitäisi liemiä ryystää. Vastuullinen kauppias noudattaa suosituksia, eikä myy lapsille.

Virvoitusjuomateollisuus suhtautuu kieltoon – tietysti kielteisesti. Imeläliemet ovat ilmeisen hyvää bisnestä, luonnollisesti ne jättävät osan nuorten (lue = vanhempien) rahoista myös kaupalle katteeksi.

Ei energiajuomista mitään energiaa saa. Erittäin sokeri- ja jonkin verran kofeiinipitoiset hörpyt auttavat jaksamaan vain hetkellisesti. Sokeri on ns. lyhyttä, eikä sen vaikutus kauan korvien välissä kihise. Mikä menee kohisten ylös, tulee rytinällä alas.

Jos juoma ehkä tuntuukin antavan siivet, niin varmaa on ainoastaan pikapikaa seuraava syöksykierre. Siihen lääke on uusi nopea tölkillinen. Mikäs onkaan sen somempaa juoppouden esiastetta.

Sääntö-Suomessa huudetaan kieltojen perään, kun ei muuta keksitä. Yhteen typerimmistä paragraafeista törmäsin ABC-nimisen liikenneaseman marketissa.

Alkoholittomien oluiden pitää olla oluthyllyssä, siinä samassa, jonka edessä ovat kahleet ja barrikadi iltayhdeksän jälkeen. Yritä siinä ostaa raittiusväen myöhäisillan saunajuomaa: myydä saa, mutta ei pitää saatavilla. Tiskin altakin oli lopussa.

Päivän lehti

23.1.2020