Kolumnit

Pakina: Voi kun kohtelisimme toisiamme kuin autojamme

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Viime päivinä on sadellut jonkin verran lunta. Vihdoinkin!

Kuvitteellisella herrasmiehellämme on henkilöauto, uudenkarhea, käteisellä ostettu ja vain merkkiliikkeessä silkkihansikkain huollettu eli hivelty.

Ensin miehemme tarkistaa parkkipaikalla, että auton ympärillä on riittävästi tilaa, eikä kukaan ole ajanut alempiarvoista kulkuneuvoaan törkeällä tavalla liian lähelle.

Aikoinaan, kun Skoda oli vielä kirosana, oli pakko ajaa osin jo pois tästä maailmasta ruostuneella Datsunilla tai jopa Ladalla, mutta nyt on alla jotakin paljon parempaa, minkä miehemme on niin ansainnut.

Hän ottaa esille lumiharjan, joka on laadukasta mallia, sellainen, jossa on käännettävä jääraappa kahvan päässä.

Autossa on luonnollisesti sisätilalämmitin. Sitä käytetään kuitenkin säästeliäästi, koska se syö sähköä, jonka aina joku joutuu maksamaan, siirtomaksuineen.

Lumen hellävarainen harjaus alkaa maskista ja konepellistä, jatkuu tuulilasin yli auton katolle ja viimeisenä herrasmiehemme pyyhkäisee lumet takalasilta ja sivuikkunoilta. Silloin lunta on ehtinyt sataa jo lisää konepellille ja tuulilasillekin, eli harjaus pitää aloittaa uudelleen alkupisteestään.

Katolta jarrutuksessa tuulilasille valuva lumi on ilmeinen turvallisuusriski.

Kun katto on puhdas, sinne leijailee yksi hiutale. Se saa olla. Suurpiirteisyydestä ja ymmärtäväisyydestä meidät tunnetaan.

Ennen liikkeellelähtöä pitää tarkistaa ajoneuvon nestetasot, valot ja hallintalaitteiden sekä varapyörän kunto. Herrasmiehemme uhraa paheksuvan ajatuksen autoilijoille, jotka eivät edes tiedä ajavansa ilman takavaloja, koska heidän autojensa teknologia ylittää heidän käsityskykynsä.

Liikenteessä on välttämätöntä ajaa kelistä riippumatta hyvin varovaisesti sekä ehdottomasti täysin autoa rasittamatta.

Auto on hiljattain pesty sekä vahattu. Sisätilat ovat siistit ja kojelauta pyyhitty. Hansikaslokerossa ovat heijastinliivit, oksennuspussi ja toimiva taskulamppu, tavaratilassa sammutin ja ensiapuvarusteet.

Ylimääräiset tavarat ovat vaarallisia heittelehtiessään autossa mahdollisessa kolaritilanteessa. Sellaista herrasmiehemme/naisemme ei ole koskaan ajanut, ja hänen autovakuutustaan sulostuttavat erikoissuperjättibonukset. Lisäksi hän on Autoliiton jäsen. Iltaisin hän nukahtaa onnellisen uneen: auto on ainakin kunnossa.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic