Kolumnit

Palatsihölkällä kuningatar Elisabetin kanssa

Hyvät tavat ja kohteliaisuus kertovat sielun sivistyksestä, eivät koulutuksesta.

Miten itse toimisit, jos olisit kylässä 92-vuotiaalla mummolla ja lähtisitte kävelylle? Vaikka emäntä olisi ikäisekseen rivakka, automaattisesti sovittaisi tahtinsa hänelle sopivaksi.

Presidentti Donald Trumpin versio tästä kertoo hyvin paljon miehestä itsestään. Verkko on täynnä meemejä siitä, kuinka Britannian kuningatar Elisabet II ja Trump tarkastavat kunniakomppaniaa Trumpin surullisenkuuluisalla Euroopan-kiertueella.

Hieman kumarassa kävelevä kuningatar jää jo alkumetreillä Trumpista. Tämä taas painelee tapansa mukaan takki auki ja tuntuu välillä unohtavan, että matkassa on joku muukin.

Vaikka ei välittäisi kuninkaallisista tai etiketistä, tavallinen ihminen kunnioittaisi pelkästään korkeaa ikää niin paljon, että ottaisi huomioon kävelykumppanin.

Helsingin huippukokouksen toinen tähtivieras, presidentti Vladimir Putin ei selvinnyt kohteliaisuustestistä juuri sen paremmin.

Jos isännöi vieraita ulkoilmatapahtumassa ja sade yllättää, kuka hommaa sateenvarjon vain itselleen?

Tässä tapauksessa tosin Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli niin innoissaan kotimaansa juuri saavuttamasta maailmanmestaruudesta, että tuskin huomasi kaatosadetta.

Sen sijaan Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarovicin huolellisesti aseteltu kampaus lysähti ja ties vaikka meikkikin valui.

Karkeita ja itsekeskeisiä heppuja nämä suurvaltajohtajat.

Kohtelias pitää olla, mutta joskus ylikohteliaisuus tuntuu teennäiseltä. Viime aikoina erilaisissa politiikan keskusteluissa on korostunut se, ettei teitittely läheskään aina tunnu luontevalta.

Monesti käy niin, että toimittaja teitittelee haastateltaviaan, jotka puolestaan sinuttelevat toimittajaa ja toisiaan.

Ehkä kannattaisi etukäteen sopia, mitä muotoa käytetään ja käyttää kautta linjan samaa. On tietysti joitakin instituutioita, joita automaattisesti teitittelee, kuten tasavallan presidenttiä.

Sinuttelu on silti niin yleistä, että itse ainakin hätkähdän, jos teititellään. Että kuinkahan vanhana käpynä tuo minua oikein pitää?