Kolumnit

Paluu eduskuntaan toi mukanaan hullunmyllyn

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Eduskunnan täysistuntokausi alkoi viikolla vauhdikkaasti. Pitkän kesäloman aikana kypsyteltyjä ajatuksia tarjoiltiin vähintään riittävästi.

Muutamille kovapalkkaisille yritysjohtajille ja hallitusherroille viikko tarjosi huimia mahdollisuuksia. Ilmeisesti poliitikot haluavat kertoa heille, millaisia strategioita valtionyhtiöiden pitää oikeasti toteuttaa – niiden hyväksyttyjen sijaan. Turha siis pohtia tai hyväksyttää toimintasuunnitelmia.

Tuloeliittiin kohonneiden johtajien ei tarvitse vaivata päätään myöskään operatiivisella johtamisella, sillä poliitikko tekee aika ajoin senkin paremmin.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) esimerkiksi haluaa postilaisten kurkkivan ihmisten ikkunoista, onko kaikki hyvin. Näin uuspostilaiset olisivat osa sote-uudistusta. Kyseessä oli Rinteen mukaan ihan tarkoituksellinen avaus siitä, että jotakin muutakin voisi miettiä kuin palkkojen alentamista tai porukan pois potkimista.

Ikään kuin Postissa ei olisi mietitty ummehtuneella konsulttikielellä sanottuna ”boksin ulkopuoleltakin” työnkuvia ja koko firman tulevaisuutta. Kansakunta jää nyt mielenkiinnolla odottamaan, miten konsultti-Rinteen ideat lentävät käytännössä. Ruohonleikkuuta jo kokeiltiinkin.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) puolestaan jäädytti Postin työntekijöiden siirron huonomman työehtosopimuksen piiriin, vastoin johdon suunnitelmia. Ministerille ehkä toimitetaan myös laskelma siitä tulosvaikutuksesta, jos työehtosopimusta vaihdettaisiinkin kalliimpaan, AKT:n sopimukseen. Moni kilpailija käyttää sitä – ja kokee valtionyhtiön luoman tilanteen epäreiluksi.

Myös Postin johdon ”kohtuuttomiin” kannustinjärjestelmiin kuulemma puututaan, aina aplodien paikka. Nykyiset kannustinohjelmat ovat tosin myös SDP:n hyväksymiä, joten vaikutelmaa pisteiden kalastelusta on vaikea välttää.

Postin yhtiökokouksen Paatero järjesti kutsuja lähettämättä, vaihtoi yhtiön hallituksen, eikä edes kertonut poispotkituille etukäteen. In Finland we have this thing called hyvä hallinnointitapa.

Onneksi pääministeri Rinteen vappusatanen toteutunee, mutta kiertokautta. Veikkauksen tuloutus valtiolle saattaa vähentyä jopa yli 200 miljoonaa euroa vuonna 2022. Pelikansa asuu köyhissä lähiöissä ja taantuvalla maaseudulla, joten hallitus siis parantaa pienituloisten, eläkeläisten ja syrjäytyneiden ostovoimaa.