Kolumnit

Paluu yhteiskuntaan on tärkeämpää kuin rangaistus

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Eikö vankilaan kuulu mennä rangaistavaksi, eikä nauttimaan?

Esimerkiksi näin kommentoitiin Iltalehden (12.8.) juttua Hämeenlinnan uuden naisvankilan havainnekuvista. Jutussa vankilaa sanottiin luksusvankilaksi.

Vankilan pihalle rakennetaan hyvät ulkoilualueet ja mahdollisuudet liikuntaan ja kaupunkiviljelyyn. Lisäksi vankilan selleistä on tarkoitus tehdä digisellejä, joihin asennetaan näyttöpäätteet, joiden avulla vangit voivat pitää digitaitojaan ajan tasalla.

Joskus tuntuu siltä, että Hammurabin laki olisi ainoa, jonka kansan oikeustaju hyväksyy. Taloudellisesti se ei käy järkeen, sillä jokainen vanki maksaa valtiolle yli 200 euroa päivässä.

Mitä useampi heistä saadaan takaisin työkykyiseksi osaksi yhteiskuntaa, sitä enemmän rahaa säästyy. Kun elämä lähtee rullaamaan, alkaa kuntoutettu vanki tuottaa valtiolle rahaa verotulojen myötä.

Ja entäpä se, että jokaiselle pitäisi antaa toinen mahdollisuus? Tai vaikka kolmas, neljäs tai viideskin mahdollisuus? Aina, kun kierre katkeaa, seuraa hyviä asioita yksilöille ja yhteiskunnalle.

Vankien määrä Suomessa on vähentynyt tasaisesti vuodesta 2005 asti, jos vuoden 2016 pientä piikkiä ei lasketa. Myös uusintarikollisuuden määrä on ollut laskeva trendi.

Vuonna 2018 tosin uusintarikollisten osuus vangeista kasvoi hieman. Silloin Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka piti mahdollisena, että uusintarikollisuuden kasvu johtui säästötoimista, jotka rajoittivat vankien kuntoutumismahdollisuuksia.

Mitä rajummat olot, sitä rajumpi hyppy siviiliin. Vuonna 2020 avattavan uuden naisvankilan ”luksus” on meille muurien ulkopuolella eläville arjen perusedellytys. Esimerkiksi omat suihkut ja vessat purkavat laitostumista antamalla vangeille yksityisyyttä. Vuosikymmeniä tuomioita suoritettiin paljuselleissä, joissa tätä mahdollisuutta ei ollut.

Vankien vertaaminen esimerkiksi vanhustenhoidon asiakkaisiin on tarpeetonta. Yhden oikeus ihmisarvoiseen kohteluun ei sulje sitä pois toiselta.

Etenkin, kun voidaan miltei todeta totuudeksi se, että hyvät olot vankilassa auttavat paluussa yhteiskuntaan.

Mainos