Kolumnit

Parolan lukiossa on nyt kyse periaatteesta

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Hattulassa on taidettu keksiä ikiliikkuja. Tai ehkä montakin, mutta viime aikoina Parolan lukio on putkahdellut esiin kuntabyrokratian uumenista usein.

Viime vuonna tähän aikaan kunnassa valmisteltiin mittavaa säästöohjelmaa. Sen merkittävimmät toimenpiteet olivat lukion lakkauttaminen ja kunnan tukipalveluiden ulkoistaminen.

En tiedä, tuliko päättäjille yllätyksenä, että lukiosta nousi valtava meteli. Sen säilyttämistä puolustivat oppilaat ja opettajat sekä esimerkiksi yrittäjät ja muut kuntalaiset. Oma lukio nousi koko itsenäisen Hattulan symboliksi.

Maaliskuussa kunnanvaltuusto heilutti punakynää säästölistan yllä, ja sekä lukion lakkauttaminen että tukipalveluiden ulkoistus poistettiin listalta.

Nyt Hattulassa ei keskustella lukion lakkauttamisesta vaan mahdollisesta siirtämisestä väistötiloihin kaupunkiin.

Väistötilat tarvitaan, kun sivistyslautakunta päätti viime keskiviikkona, että sisäilmaongelmien vaivaama yläkoulu tyhjennetään kokonaan ja oppilaat siirretään lukion tiloihin. Yläkoulun tilanne on pakko hoitaa, se on varmasti kaikille selvä.

Lukiolaisten ja muun kouluväen kannalta väistön lopputulos olisi kuitenkin sama kuin lakkauttamisella: oppilaat kulkisivat lukioon Tavastian kampukselle Hattelmalantien varteen.

Jos väistö kestää muutaman vuoden, kuten nyt arvioidaan, osa oppilaista kävisi suurimman osan lukiovuosistaan Hämeenlinnassa, ehkä kaikki. Moni myös uumoilee, että väistö kaupunkiin merkitsisi samalla käytännössä Parolan lukion alasajoa. Tämä ei ole siirron tarkoitus, mutta se voi olla lopputulos.

Kunnanhallitus ei päättänyt lukion väistöstä viime viikolla vielä mitään, mutta keskustelu käynnistyi saman tien. Ainakin Facebookissa on jo harmiteltu lukiolaisten koulumatkan pitenemistä ja hankaloitumista, jos opetus siirtyisi kaupunkiin.

Eteläisessä Suomessa kun ollaan, välimatka ei varmaankaan muodostu todella ylivoimaiseksi esteeksi käydä lukiota kaupungin puolella. Käyväthän siellä Tavastian ammattikoulutuksen opiskelijatkin.

Sen sijaan kyse on nyt periaatteesta. Viime keväänä nykyiset lukion ekaluokkalaiset olivat vaikeassa tilanteessa. Yhteishaussa piti valita lukio, vaikkei Parolan tilanteesta ollut vielä siinä vaiheessa varmuutta.

Moni valitsi Parolan osoittaakseen tukea oman kunnan lukiolle. Se päättäjien on hyvä muistaa, kun lukion väistöstä päätetään.

Lue mielipidekirjoitus aiheesta: Mielipide: Lukio Hattulassa taas vaakalaudalla

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic