Kolumnit

Paukku ja Tollo olisivat ansainneet seuraajia

Viki Salonen

Huomasin vastikään ilokseni, että joku on jossain vaiheessa tehnyt merkittävän kulttuuriteon ja ladannut YouTubeen ison läjän legendaarisen Hyvät herrat -tv-sarjan jaksoja.

Kuinka raikkaalta tuulahdukselta öykkäri-Paukun ja pyrkyri-Tollon enemmän tai vähemmän epäkorrekti möykkääminen tuntuukaan tällä nykyisellä mielensäpahoittajien ja yliampuvien some-myrskyjen aikakaudella.

Nuoremmille lukijoille tiedoksi: Hyvät herrat oli Kolmoskanavalla ja MTV3:lla vuosina 1990–96 ja 1999 esitetty poliittinen satiiri. Makkarapohatta Johannes Paukun (Matti Tuominen) ja tämän vävyn, demaripoliitikko Raimo ”Tollo” Koskivuon (Eero Melasniemi) alkoholinhuuruinen suhmurointi keräsi viikoittain jopa puolisentoista miljoonaa katsojaa.

Paukun lauteilla vieraili iso osa 90-luvun kärkipoliitikoista Paavo Lipposesta, Sauli Niinistöstä ja Tarja Halosesta lähtien.

Vaikka katsoin sarjaa lukioikäisenä joka viikko, olin jo unohtanut, kuinka ronskia läppää kauppaneuvos Paukku ja kumppanit aikoinaan heittivät – ja kuinka huumorintajuista ja peräti itseironista porukkaa kansanedustajat tämän ohjelman perusteella tuolloin olivat.

Mitään vastaavaa ei ole Suomen televisiossa sen koommin nähty.

Hyvien herrojen salaisuus oli politiikan maailman tuntenut käsikirjoittajakaksikko Aarno Laitinen ja Lasse Lehtinen. Fiktion sekaan livauteltiin välillä oikeitakin uutisia. Tollosta tehtiin niin häpeämätön opportunisti ja valtapeluri, ettei sarjaa voinut millään syyttää demarien suosimisesta.

Sittemmin poliittista huumoria on käsikirjoitettu toisista lähtökohdista ja vailla vankkaa aiheenhallintaa. Hyvien herrojen jälkeen ”satiiri” onkin jäänyt lähinnä imitoinniksi ja otsikkotason uutiskommentoinniksi, alkeellisimmillaan lapsia kiinnostaviksi animaatiohahmoiksi. Missä ovat Paukun ja Tollon seuraajat?

Valitettavasti Hyvien herrojen kaltainen, joka suuntaan irvaileva irrottelu olisi nykyään ohjelmapoliittinen mahdottomuus. Miksi? Koska tietyt ”oikeat näkemykset” ja kokonaiset aihealueet on eristetty kritiikin ja vitsailun ulkopuolelle.

Ajan henki ja närkästyjien massat murskaisivat modernisoidunkin Paukun ja ylipäätään väärille asioille nauramisen.

Sen vuoksi tätä tv-historiamme merkkipaalua ei ole nähty myöskään uusintoina.

Päivän lehti

13.7.2020