fbpx
Kolumnit

Pehmeitä puheita ja paljon päästöjä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Koululaiset osoittivat mieltään ilmastonmuutosta vastaan viikko sitten. Väitettiin, että Suomi ei ole tehnyt mitään ilmastonmuutosta vastaan.

EU päätti päästökaupasta jo 2000-luvun alussa. Teollisuuden ja energiantuotannon piti ostaa pörssistä päästöoikeuksia saadakseen laskea ilmakehään hiilidioksidia. Suurin osa oikeuksista jaettiin kuitenkin vanhalle tuotannolle ilmaiseksi.

Päästöoikeudet ovat kustannuserä, joka on useilla tuotannon aloilla uudelle tuotannolle aivan liian suuri. Terästehdasta ei voi perustaa eikä tuotantoa kasvattaa ostamalla päästöoikeuksia. Hiilidioksidin syntyminen teräksen tuotannossa on kemiallinen reaktio. Kukaan ei ole milloinkaan valmistanut taloudellisesti muulla tavalla hiiliterästä.

Tuotantoa ei ole kehitetty – sitä on siirretty Aasiaan. Myymällä päästöoikeuksia ja lakkauttamalla tuotantoa on ansainnut rahaa.

Energiaveroja on kiristetty ja tuotantoa on edelleen ajettu EU-maista.

Päästöt lasketaan loppukulutuksen sijaan tuotannosta. Suomalaisten on maksettava tuottamansa paperin ja teräksen päästöistä, vaikka niiden luonnollinen maksaja olisi tuotteiden loppukäyttäjä. Norja ei kuitenkaan vastaa myymänsä öljyn päästöistä.

Veromalli vie edelleen tuotantoa niihin maihin, joissa päästöjä ei rajoiteta. Kiinan teollisuuslaitosten päästöistä ei edes tiedetä.

Puhutaan kotimaisen tuotannon monipuolistamisesta ja laajentamisesta. Todellisuudessa teollisuustuotanto yksipuolistuu ja sen jalostusarvo laskee. Nytkin Oulussa päällystettyä hienopaperia valmistava kone muutetaan pahvikoneeksi ja 400 ihmistä aiotaan irtisanoa.

Pehmeitä puheita seuraa itsepetos. Suomi ostaa yhä suuremman osan sähköstään ulkomailta eikä tämän sähkön päästöjä lasketa.

Sähköautoilla diivaillaan laskematta, paljonko niiden tuottamiseen tarvitaan raaka-aineita ja lapsien kaivoskuolemia. Indonesiassa avohakataan sademetsiä, tuhotaan uhanalaisia eläimiä ja häädetään alkuperäiskansoja, jotta Euroopassa ajettaisiin biodieselillä. Etanolia saadaan muuttamalla Amazon sokeriruokoviljelmiksi.

Väite, ettei meillä olisi tehty mitään ilmastonmuutoksen nimissä, on virheellinen. Luontoa, taloutta ja ihmisiä on tuhottu. Maailman päästöt kasvavat vauhdilla.

Menot