Kolumnit

Kolumni: Periaatteita on yritettävä ymmärtää

Irtisanomiskiista on edennyt niin periaatteelliselle tasolle, että mitään nopeata tai helppoa ratkaisua tuskin löytyy.

Eri osapuolten periaatteita on kaikkien yritettävä ymmärtää ja kunnioittaa, vaikka niiden puolustamiseen käytettävät keinot saattavat järkyttää ja ärsyttää.

Aloitetaan hallituksesta. Kun kilpailukykysopimuksen yhteydessä esitelty työaikalaki ei edennyt, veti hallitus kanin hatusta ja toi pöytään esityksen irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä.

On selvää, ettei hallitus halua luovuttaa lainsäädäntövaltaansa eduskunnan ulkopuolelle.

 

Erikoinen oli pääministeri Juha Sipilän veto tiistaina suorassa tv-lähetyksessä ojentaa sovinnon kättä demareiden puheenjohtaja Antti Rinteelle ja ehdottaa irtisanomislain asemesta palata jo kerran kuopattuun työaikalakiin.

Ehkä Sipilän tarkoitus oli konkretisoida SDP:n ja ay-liikkeen läheinen liitto. Rinne ei tietenkään niellyt rapalaa.

Sipilän toiminta oli suoraviivaista kuin yrittäjäomistajan. On hyvä muistaa Sipilän sotahuuto hallituskauden aluksi eli tulos tai ulos.


Pääministeri on
periaatteen mies. Jos sote-uudistus juuttuu valiokuntiin ja irtisanomislaki on perustuslakivaliokunnan mielestä eriarvoistava, voi Sipilä tehdä pikaisia johtopäätöksiä ja kadota politiikan huipulta yhtä nopeasti kuin sinne nousi. Yritin ainakin, voisi huikata siirtyen takavasemmalle vaikka lentoharrastuksen pariin.

Hoitolaitosten vanhukset ja päiväkotien lapset uhkaavat jäädä huomenna ilman ruokaa, jos JHL aloittaa kaksipäiväisen lakkonsa.

Moni voi hämmästellä, mitä kaupunkien ruokahuollolla on tekemistä pienten yritysten irtisanomisten kanssa.

Poliittinen lakko on kuitenkin sellainen, että se kohdistetaan niin, että se varmasti näkyy, kuuluu ja tuntuu. Poliittinen lakko on osa länsimaista demokratiaa. Toki voi kysyä, toimiiko ay-liikkeen pelisilmä lakkojen laajuudessa ja ajoituksessa suhteessa valmisteltavaan lakiin?

Yleisellä tasolla ja pidemmällä aikavälillä on selvää, että kotimaisen työmarkkinan jäykkyyksiä on pakko purkaa kohti eurooppalaisia käytäntöjä. Ennemmin tai myöhemmin, hyvällä tai pahalla.

Yhtään tilannetta ei vauhdita työnantajaleirin hajaannus, kun EK, Suomen Yrittäjät ja myös Keskuskauppakamari hääräävät erilaisilla agendoilla.