fbpx
Kolumnit

Pienet luontohavainnot virkistävät mieltä kummasti

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Katson puhelimestani videonpätkää, jossa kolme metsäkaurista kiipeää metsäistä mäenrinnettä ylös valkoiset takamukset vilkkuen. Videon on kuvannut hetkeä aiemmin koulun liikuntatunnin etätehtävää suorittamaan lähtenyt tyttäreni.

Saan samalta lenkiltä vielä toisenkin viestin, kuvan, jossa kolme laulujoutsenta tepastelee Aulangonjärven jäällä.

Kuvat ja videon on kuvannut Silja Friberg.

 

Keväinen luonto ja siihen liittyvät erilaiset havainnot ovat juuri sitä, mistä ainakin minä näinä poikkeuksellisina aikoina nautin ja saan voimaa. Uskon vahvasti, etten ole yksin.

Luonto on meitä kaikkia lähellä, usein vain kivenheiton tai muutaman sadan metrin päässä. Se voi olla lähimetsä tai -puisto, oma piha tai kevääseen heräävä taloyhtiön kukkapenkki.

Luontoelämystä varten ei tarvitse ajaa satoja kilometrejä kesämökille eikä ruuhkaisiin kansallispuistoihin. Kevättä voi tarkkailla vaikka parvekkeelta, jos ei ole mahdollisuutta tai voimia lähteä luontoon.

Ulos mennessä kannattaa jättää kuulokkeet pois korvilta, pysähdellä ja kuunnella lintujen moniäänistä konserttia.

Katse kannattaa nostaa ylös kengänkärjistä ja vilkuilla välillä puihin ja myös taivaalle, josta saattaa pongata esimerkiksi kaakattaen etenevän hanhiparven.

Jos on liikkeellä iltahämärissä, on ainakin minun kotikaduillani suuri mahdollisuus törmätä kisaileviin rusakoihin. Yhtenä iltana kolme niistä juoksenteli autoni valokiilassa.

Menneen viikon lämmössä kodin rappusilla siipiään ojenteli kevään ensimmäinen perhonen tai ainakin ensimmäinen meidän pihassamme havaittu.

Jos koulun biologian tunneilta ei ole jäänyt mieleen linnuista kuin varis ja talitintti tai perhosista kuin sitruuna- ja nokkosperhonen, voisi nyt olla hyvä aika puhaltaa pölyt pois isoisältä peritystä luonto-oppaasta ja tutkia, mikä laji oikeastaan tulikaan nähtyä.

Jos taas on tarve seurata luontoa yhdessä muiden kanssa, osallistua voi esimerkiksi Luonto-Liiton kevätseurantaan.

Ympäristöjärjestö WWF Suomen nettisivuilla puolestaan on avoinna nyt kolme live-seurantaa, joissa kohteina ovat kyyn ja kalasääksen pesät sekä talvilinnut.

Parasta on kuitenkin avata ulko-ovi, nostaa aurinkolasit silmille, vetää pipo korville ja tehdä ne havainnot ihan itse.

Menot