Kolumnit

Pieruverkkari on ekoteko

Vaatteet kestävät nykyään alle puolet siitä, mitä 1990-luvulla. Vaatteiden laatua tarkastellut tietokirjailija Rinna Saramäki kertoi Aamulehdessä, että olemme hyväksyneet ihmeellisen pitkälle sen, ettei vaatteiden edes oleteta kestävän pitkään.

Halpatuotannossa ei tapahdu kehitystä parempaan, jos kuluttajat nielevät mukisematta kutistuvat, venyvät ja repeilevät tusinavaatteet.

 

Mitä sitten voi tehdä, kun laatua on mahdotonta päätellä tuotemerkistä, hinnasta tai materiaalista?

Omistan kahdet, lähes samanlaiset mustat ulkoiluhousut. Käytössä niiden ero on se, että vanhemmat ja vetoketjuista hajonneet pitävät vettä. Uudemmat ja kalliimmat eivät.

Kokemukseni mukaan ainoa tae vaatteen kestävyydestä on, että se on armeijan ylijäämätuote. Ja tällä tarkoitan minkä tahansa länsiarmeijan, puolalaisiin mantteleihin ei pidä luottaa. Muinaisella 90-luvulla ostamani takki oli niin kestävä, että se on tällä hetkellä tiettävästi Poliisikoiralaitoksen maalimiehen vaatteena, eli raadeltavana.

 

Saramäen mukaan kuluttajissa on kaksi ääripäätä: halpaketjujen maailmaan syntyneet teinit sekä fanaattisen harkitsevaisesti kuluttavat kolmekymppiset naiset. Kaikki kunnia naisille, mutta Saramäki unohti todelliset sankarikuluttajat: kauppoja karttavat miehenmöllit.

Suomalaista miestä voi perustellusti syyttää monessa asiassa luonnonvarojen suurtuhlariksi, mutta keskimääräisen pertin puuvillajalanjälki on olematon pariisilaiseen trendi-pierreen tai tukholmalais-petteriin verrattuna.

 

Kenties vaatekauppoja karttavat miehet ovat pian ihailtuja esikuvia valistuneiden, hankintojaan harkitsevien kuluttajien keskuudessa. Pieruverkkareiden ja läpinäkyväksi rihmastoksi kuluneiden, eli mukavan ilmastoiduiksi hapertuneiden boksereiden vaalijoiden on aikakin saada tunnustusta.

Kun tuote on pitkäikäinen ja laadukas, siihen muodostuu miltei viha-rakkaussuhde. Näin on käynyt hajoamasta kieltäytyvien verryttelyhousujeni kanssa. Viimeksi ne jalassa pallokentälle saapuessani sain kuulla irvisuilta naurunsekaista ihmettelyä.

Vaan muoti kiertää kehää. Samanlaisia housuja näyttivät JVG:n jätkät pitävän keikallaan viime viikonloppuna.

Siinähän naureskelette, saita setämies onkin nyt hip, cool ja laadukkaamman vaatetuotannon mannekiini! Pari nuotion polttamaa reikää antaa vaatteelle vain luonnetta.