fbpx
Kolumnit

Pistä aivot joutokäynnille - Luonnossa syntyvät parhaat oivallukset

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Olen asunut kaupungissa elämästäni viimeisimmät kahdeksan vuotta. Nautin elämästäni tapahtumien ja palveluiden äärellä.

Kaupungin syke vaatii kuitenkin ajoittain veronsa ja mieli tarvitsee välillä lepoa. Onneksi Suomessa metsä on lähellä, vaikka Helsingissä asuisi.

Tutkimusten mukaan jo viisi minuuttia metsässä parantaa jaksamista ja henkistä hyvinvointia, kertoi Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja Ylen uutisessa tammikuussa 2015.

Sittemmin olen huomannut, miten helppoa luonnossa on rauhoittua ja koota omia ajatuksia. Ylioppilaskirjoituksiin ja yliopiston pääsykokeisiin lukiessa metsäkävelyistä tuli lähes päivittäistä rutiinia.

 

En osannut arvostaa luontoa samalla tavalla lapsuudessani, jonka asuin maalla Tammelassa. Olin myös partiossa pari vuotta. Tuolloin minua kuitenkin kiinnostivat enemmän videopelit ja samoihin aikoihin aloitettu judoharrastus.

Armeijassa metsämaisemat tulivat varsin tutuksi. Kotiutumisen jälkeen vannoin, etten astu telttaan seuraavaan vuoteen jalallakaan. Siitä on nyt neljä vuotta, ja viime vuosina mieltäni on alkanut kutkuttaa ajatus telttailusta rennommissa merkeissä.

Ensimmäinen yöni teltassa kotiutumiseni jälkeen koitti vasta muutama viikko sitten underground-kesäfestareilla Kotkan seudulla. Yllätyin siitä, miten rauhoittavaa sateen ropina ja jopa ukkosen jyrinä oli teltassa yöpyessä.

 

Nykyihmisen aivot ovat samat kuin muinaisilla esi-isillämme, jotka hankkivat elantonsa metsästämällä ja keräilemällä. Kaipaamme yhä yhteyttä luontoon ja aivomme tarvitsevat rauhoittumista työelämän kuormittavuudelta.

Aivotutkijat Minna Huotilainen ja Katri Saarikivi kertovat kirjassaan Aivot työssä, että työelämässä tulisi muistaa aivojen joutokäynnin merkitys. Oivalluksia syntyy usein silloin, kun ajatukset saavat harhailla.

Metsän psykologiset vaikutukset hyvinvointiin ovat kiistattomat. Vaikutusta voi kuitenkin vähentää esimerkiksi se, jos metsä tuntuu pelottavalta paikalta.

Metsässä samoillessa saa samalla myös liikuntaa. Aloittelevalle liikkujalle metsäretki on matalan kynnyksen tapa nostaa sykettä.

Menot