fbpx
Kolumnit

Pitäisikö uskonnonopetus kieltää?

Kantelupukki.fi kertoi taannoin erään koulun rehtorista, joka oli laittanut ne oppilaat, jotka eivät osallistuneet kevätkirkkoon, siistimään koulun ilmoitustauluja.

Vastineessaan aluehallintovirastolle rehtori selvitti, että koulua oli siivottu koko viikko kevätjuhlia varten, mutta että niille oppilaille, jotka eivät osallistuneet kevätkirkkoon, tarjottiin näin ”mahdollisuus tehdä vielä viimeinen silaus koulurakennuksen kevätjuhlakuntoon laittamiseksi”.

Mihin unohtui rehtorilta yksi peruskoulutuksen tärkeimmistä tehtävistä – opetuksen lisäksi – yhteen hiileen puhaltaminen ja toisen kunnioittaminen?

Vastineessaan rehtori vielä mainitsi, että ”jos osa oppilaista koki ilmoitustaulujen siivoamisen rangaistuksena, on kouluilla ja kodeilla vielä asennekasvatustyötä tehtävänä”.

Hep! Samaa mieltä!

Rehtori vaan teki sellaisen pienen virheen, että ne oppilaat, jotka eivät olleet tunnustuksellisia luterilaisia, saivat rangaistuksen eli pääsivät siivoamaan.

Tästä tapauksesta ovat kaukana oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo.

Opetushallituksen ohjeet ovat hyvin selkeät.

Koulun on järjestettävä vaihtoehtoinen tilaisuus siten, ettei lasten yhdenvertainen kohtelu vaarannu eikä leimautumista aiheudu.

Mitä luulet, tuntuiko tämä siltä koululaiselta, joka ”pääsi” siivoamaan ilmoitustauluja, rangaistukselta?

Kantelupukin mukaan tämä ei suinkaan ole ainoa kerta, kun koulussa tarjotaan oppilaille siivoamista jumalanpalveluksen rinnakkaistilaisuudeksi.

Koulut voisivat jo pikkuhiljaa lopettaa tunnustuksellisten tilaisuuksien järjestämisen koulupäivän aikana ja keskittää voimavarat nimenomaan yhdessä tekemiseen ja vaikka koulun ympäristön siivoamiseen.

Se saattaisi jopa johtaa siihen, että jonakin päivänä koulun ympäristöstä ei enää löytyisi karkkipapereita.

Kouluissa voisi enemmän keskittyä etiikan ja arvojen pohdintaan. Uskonnollisen opetuksen voisi jättää kirkkokuntien vastuulle. Näin toimitaan esimerkiksi Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa.

Joissain maissa uskonto on vielä selvemmin erotettu koulumaailmasta. Ranskan kouluissa ei opeteta uskontoa lainkaan.

Menot