fbpx
Kolumnit

Poistotekstiilin kierrätys voi jäädä puolitiehen, jos se ei ole mahdollisimman sujuvaa – Jätetalkoisiin tarvitaan myös kauppoja

Vanhojen vaatteiden ja muiden tekstiilien kierrättäminen ei ole helppoa. Puhdas ja käyttökelpoinen tavara kelpaa vaatekeräyslaatikoihin ja kierrätysmyymälöihin, mutta rikkinäiset tai tahraiset tekstiilit ovat kinkkisempi juttu.

Poistotekstiiliä kertyy helposti nurkkiin ja lopulta se päätyy roskiin muun sekajätteen mukana. Tekstiilijätettä kertyy Suomessa joka vuosi noin 11 kiloa asukasta kohden.

Tilanne on sama koko Euroopassa, jossa 87 prosenttia käytetyistä vaatteista poltetaan tai viedään kaatopaikalle. Siksi EU:n jätedirektiivin mukaan jäsenmaiden on erilliskerättävä tekstiilit vuoteen 2025 mennessä.

Suomi on tavoitteessa etuajassa, kun kaikkien kunnallisten jätelaitosten pitäisi saada aloitettua poistotekstiilien lajittelu ja keräys vuoteen 2023 mennessä.

Poistotekstiilin keräyksen ei kuitenkaan tarvitse olla ainoastaan kuntien vastuulla. Helppo lisäys kierrätysverkostoon olisi se, että myös tekstiiliä myyvät isot kaupat ottaisivat vastaan tekstiilijätettä.

Jotkut liikkeet näin jo tekevätkin, mutta mitään velvollisuutta siihen ei ole. Vaikka yhä useampi yritys ottaa vastaan niiltä ostettuja käytettyjä tuotteita, usein tarkoitus on tehdä bisnestä eli myydä niitä eteenpäin.

Ongelmana ovat käyttökelvottomat tekstiilit, jotka eivät enää kellekään kelpaa.

Esimerkkiä voisi ottaa siitä, että elektroniikkaa myyvien suurten kauppojen on täytynyt ottaa vastaan elektroniikka- ja sähkölaiteromua maksutta jo vuodesta 2013 alkaen. Silloin valtakunnallinen keräysverkosto kasvoi alle 500:sta lähes 3000 keräyspisteeseen.

Mitä enemmän keräyspisteitä olisi, sitä varmemmin poistotekstiili päätyisi kierrätykseen eikä sekajätteeseen. Jos kierrätyksen eteen pitää nähdä liikaa vaivaa, se voi jäädä monelta tekemättä.

Hämeenlinnassa poistotekstiilejä otetaan nyt vastaan keräyskokeilussa Luotsin kierrätysmyymälässä ja Karanojan jätteidenkäsittelyalueella lokakuun loppuun asti.

Toivottavasti keräyspisteitä tulee paljon enemmän, kun poistotekstiilien keräys lopulta käynnistetään kaikkien Kiertokapulan 13 kunnan alueella.

Kierrätystä helpottaisi entisestään se, että myös muotiteollisuus ottaisi laajasti osaa tekstiilijätetalkoisiin ja kantaisi näin vastuun aiheuttamistaan päästöistä.

Lue lisää: Saastuttavan muodin ongelmiin voi löytyä myös ratkaisuja

Lue lisää: Hämeenlinnalaiset lahjoittivat viime vuonna neljä kiloa vaatetta asukasta kohden UFF:lle – Fidan myymälään tuodaan 1800 kiloa asusteita viikossa

Menot