Kolumnit

Poliisipäällikkö pyöristi Hämeen rikostilastoja kiinnostavalla tavalla – Motiivin kyllä ymmärtää

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Uskaltaako sitä hämäläinen enää astua ulos?

Hämeen poliisilaitoksen päällikkö Ilkka Koskimäki otti Poliisin päivänä pitämässään puheessa kantaa Kanta- ja Päijät-Hämeen turvallisuustilanteeseen.

– Tilastojen valossa kokonaisrikollisuus on tosiaan viime vuosina ollut laskussa. Tosin nyt ensimmäisen vuosipuoliskon kokonaisrikollisuus on lähtenyt Hämeen poliisilaitoksen alueella melko voimakkaaseen, lähes 10 prosentin nousuun, totesi Koskimäki puheessaan.

Myös Hämeen Sanomat uutisoi Koskimäen puheesta.

Poliisipäällikön tilastotulkinta on mielenkiintoinen.

 

Hämeen poliisin tilastojen mukaan rikoslakirikosten määrä tosiaan kasvoi edellisvuoteen nähden, kuten Koskimäki sanoo.

Poliisipäällikkö kuitenkin pyöristi kasvua ylöspäin tilastoidusta 6,1 prosentista ”lähes 10 prosentin” nousuun.

Kun ottaa huomioon liikennerikokset, niin rikoslakirikosten määrä pysyi jotakuinkin viime vuoden tasolla.

Samalla Hämeen poliisille ilmoitettujen rikosten määrä väheni alkuvuonna 17,1 prosentilla edellisvuodesta. Yksittäisiä nousuja ja laskuja ei tietenkään pidä liikaa tuijottaa, koska vuodet eivät ole keskenään veljeksiä. Alkuvuonna tulleiden rikosilmoitusten lasku on varsin suuri, eikä se nousu nyt niin voimakkaaltakaan enää vaikuta.

 

Poliisit ovat viime vuosina joutuneet koviin tilanteisiin, ja Porvoon ja Jyväskylän poliisiammuskelut ovat tilanteista tuoreimmat. Lempäälässä poliisi loukkaantui takaa-ajotilanteen päätteeksi viime vuonna, ja viimeksi poliisi kuoli virkatehtävässä Vihdissä vuonna 2016.

Kenttäpoliisien työturvallisuutta on parannettu uudella kalustolla, joista näyttävimmät ovat raskaasti panssaroidut, hämäläispoliisienkin käyttämät ”Hevi”-ajoneuvot.

Toisaalta vastavarautuminen uhkaa johtaa kierteeseen: poliisi suojelee omiaan kovalla kalustolla, mikä puolestaan voi lisätä ihmisten haluja haastaa virkavaltaa entistä kovemmin keinoin – ja jopa asein.

Poliisipäällikkö luonnollisesti puolusti omiaan, ja Porvoon tapahtumien jälkijunassa hänen tilastotulkintansa ymmärtää.

Jos poliitikot ovat yhtäkkiä valmiita lisäämään poliisien määrää, on Hämeessä syytä puhua kovia ja olla käsi ojossa. Kannattaako kovistelulla vaikuttaa ihmisten turvallisuustunteeseen, on kokonaan toinen kysymys.

Päivän lehti

28.1.2020