fbpx
Kolumnit

Kolumni: Poliittinen epävarmuus vie leivän kansalta

Kuva: Pekka Rautiainen

Filosofi Karl Marx oli yhdessä asiassa oikeassa. Talous ja politiikka kulkevat käsikynkkää.

Jos talous sakkaa, se nakertaa demokratiaa. Jos kansanvaltaisuus horjuu, levittää se epävarmuutta talouteen. Meillä on ympärillämme esimerkkejä politiikasta, joka nakertaa kansanvaltaa ja taloutta.

 

Hyvä, että Ruotsi saa valtiopäivien enemmistön luottamusta nauttivan hallituksen. Kuningaskunnan vaalit järjestettiin jo syyskuussa. Ruotsin puolueet ovat jakautuneet kolmeen blokkiin. Neljän porvaripuolueen allianssi lupasi, että se ei tee hallitusyhteistyötä punavihreän blokin eikä ruotsidemokraattien kanssa.

Liberaalit ja keskusta tekivät kuitenkin hallitussopimuksen sosiaalidemokraattien kanssa. Sopimukseen kuului, että hallitus ei tukeudu vasemmistopuolueeseen, joka on entinen kommunistinen puolue. Sosiaalidemokraatit eivät olisi kuitenkaan saaneet valtiopäivien enemmistön tukea, jos vasemmistopuolue olisi äänestänyt sitä vastaan. Pääministeri Stefan Löfven (sd.) teki siten salaisen sopimuksen vasemmistopuolueen kanssa.

 

Ruotsidemokraattien korkea kannatus kertoo, että Svea-mamma ei ole avannut kaikkia ongelmiaan ja talouden muutos on ollut osalle työkansaa vyön kiristys. Hallitussopimus, jolla rikotaan vaalilupauksia ja tehdään salaisia sopimuksia, syö vain lisää politiikan ja talouden uskottavuutta.

Ristiriitainen tilanne jättää avoimeksi, millaista talouspolitiikkaa Ruotsin hallitus harjoittaa. Epätietoisuus syö leipää.

 

Britanniassa hallitus yritti päästä eroon EU-arvostelusta järjestämällä jäsenyydestä kansanäänestyksen. Siinä syntyi kuitenkin täpärästi “väärä tulos”. Britit eivät äänestäneet jäsenyydestä vaan maahanmuutosta.

Britanniassa mietittiin kovin pinnallisesti, mitä ero EU:sta merkitsisi. Karkeina vaihtoehtoina on jäädä EU:n kanssa tulliliittoon tai täysin sopimuksettomaan tilaan. Jos EU:n kanssa ei ole sopimuksia, ei voi enää viedä vapaasti tuotteita EU-maihin eivätkä kansalaiset voi vapaasti liikkua EU-maissa. Jos jää tulliliittoon, noudattaa EU:n vasallina EU:n päätöksiä muun muassa kauppapolitiikasta.

Kun todellisuus on nyt paljastunut, parlamentille ei kelpaa ero ilman sopimusta, ei tulliliitto eikä jäsenyys. On päivänselvää, että epätietoisuus nakertaa kansalaisten luottamusta ja koko Euroopan taloutta.

Korjaus 21.1. klo 11.46:  Korjattu Stefan Löfvenin sukunimen kirjoitusasu.

Menot