fbpx
Kolumnit

Poliittisen päätöksenteon sietämätön vaikeus

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Viime viikot ovat osoittaneet, miten vaikeaa kipeiden poliittisten päätösten tekeminen voi olla.

Marinin hallitus on alkutaipaleellaan jakanut avokätisesti velkarahaa suuntaan jos toiseenkin. Tänä syksynä hallitus on kuitenkin joutunut tekemään myös säästöpäätöksiä, joista se on saanut kuraa niskaansa.

Vanha totuus on, että on paljon helpompi jakaa runsautta, kuin niukkuutta.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen aiheutti myrskyn poliittisessa vesilasissa ilmoittamalla syyskuun lopussa poliisin aloittavan yt-neuvottelut, kun sen ensi vuoden rahoitus oli jäämässä kuluvaa vuotta pienemmäksi. Pian tämän jälkeen hallituksen riveistä kiirehdittiin vakuuttelemaan, että poliisin toiminta turvataan.

Viime viikolla puolestaan kohistiin erityisesti kulttuurialan leikkauksista. Hallitus oli ensin yhdessä sopinut Veikkauksen pelituottojen vähenemisestä johtuvista leikkauksista, mutta kun kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) esittelemää leikkauslistaa ruvettiin julkisuudessa repostelemaan, kiirehti pääministeri Sanna Marin ilmoittamaan, että SDP toivoo leikkausten perumista. Ja näin myös tapahtui.

Viime viikolla MTV3:lla esitetyssä Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa pääministeri Marin sanoi oppivansa virheiden kautta. Olisikohan tässä nyt oppimisen paikka koko hallitukselle?

Ainakin se voidaan todeta, että yrityselämästä tutuista toimintatavoista ei välttämättä kannata ottaa mallia politiikkaan.

Monet yrityksethän ilmoittavat ensin henkilöstön vähennystarpeesta hieman yläkanttiin. Yt-neuvottelujen jälkeen ne yrittävät pehmentää huonoja uutisia ja kiillottaa julkisuuskuvaansa kertomalla alkuperäistä tavoitetta pienemmästä irtisanomistarpeesta.

Huonon päätöksen peruminen on toki järkevää, mutta hallituksen kohdalla kertaalleen tehtyjen säästöpäätösten pyörtäminen hetkeä myöhemmin vaikuttaa lähinnä sekavalta tempoilulta.

Vähän samoja oireitahan on ollut viime viikkoina myös Hämeenlinnan kunnallispolitiikassa.

Paikallispäättäjien puolustukseksi on kuitenkin sanottava, että nyt asialla ovat uudet, syksyllä työnsä aloittaneet lautakunnat ja kaupunginhallitus.

Aiemmat päätökset esimerkiksi kantakaupungin lähiterveysasemien kohtalosta ovat niiden edeltäjien käsialaa.

Menot