Kolumnit

Pörssi kertoi kriisistä, kun päättäjät eivät vielä ymmärtäneet, mitä tekivät

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa esitettiin viime torstaina pörssien sulkemista. Lehden mukaan pörssit levittävät turhaan levottomuutta ja järjellinen sijoittaminen on mahdotonta.

Pörssit eivät ole turhaan levittäneet levottomuutta. Ne vain kertovat nopeasti taloudellisista muutoksista. Tosin: Tietoa voi jakaa, mutta ei ymmärrystä.

Mikään ei ole niin järjellistä kuin kurssien putoaminen, kun talous romahtaa. Eri asia on, kuka osaa arvioida oikein, kuinka paljon kukin yhtiö kärsii tästä taloudellisesta kurimuksesta.

Vaatimus pörssien sulkemisesta haiskahtaa totalitaaristen poliitikkojen vanhalta kikalta. Ongelmia ei ole, kun ne kiistetään ja siivotaan maton alle. Jos hinnat eivät miellytä, suljetaan kauppa.

Kiina salasi koronaviruksen leviämisen, kunnes sen oli pakko ryhtyä kovin kourin ehkäisemään epidemiaa.

Pörssit toimivat itse asiassa myös varaventtiileinä. Arvopapereissa on kiinni paljon rahaa, joita tarvitaan kipeästi muualla. Jos pörssit suljettaisiin, nämä varat olisivat nalkissa kuin vientikauppa satamalakon aikaan.

Osakepörssit ja rahoitusmarkkinat ovat monin tavoin tiukasti sidoksissa toisiinsa. Valtioiden ja yritysten rahoitus vaikeutuisi ilman pörssejä.

Tasavallan suurin sanomalehti ei kertonut, tarkoittiko se myös öljy-, vehnä-, sähkö-, päästökauppa- ja perunapörssien sulkemista. Jos talouden haluaa sotkea täydellisesti, kannattaa tuhota sen hintamekanismit.

Kun hallitus julisti viime maanantaina valmiuslain voimin poikkeustilan, se ei ymmärtänyt, miten koronan leviämisen hidastaminen romauttaa talouden. Ministereiden olisi pitänyt heti antaa lupaus yritysten tukemisesta, ”maksoi mitä maksoi”.

Tukipaketti olisi pitänyt valmistella jo viime viikonloppuna. Siitä tai sen valmistelusta olisi pitänyt kertoa heti maanantaina. Paketti olisi pitänyt julkaista viimeistään tiistaina ennen kuin valmiuslain mukainen asetus astui voimaan.

Yrittäjät ja velkaantuneet kotitaloudet ovat vaarassa.

City-toimittajat ovat vieraantuneet reaalitaloudesta yhtä paljon kuin päättäjätkin. Ylen Pasilan väkeä tuntuvat edelleen huolestuttavan eniten esiintyvien taiteilijoiden ansionmenetykset.

Päivän lehti

31.3.2020