fbpx
Kolumnit

Posti-kiista vain pahenee riitaa haastamalla

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

AKT kertoi perjantaina tukevansa Posti- ja logistiikka-alan Unionin PAU:n lakkoa. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto haluaa näin tukea PAU:n lakkoa myötätuntotyötaistelulla, joka alkaa maanantaina ja päättyy ensi viikon sunnuntaina, mikäli PAU:n työnseisaus jatkuu.

Myötätuntotyötaistelun aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Lisäksi Finferriesin losseilla työskentelevät JHL:n jäsenet eivät ota Postin kuljetuksia kyytiin maanantaista alkaen. Peli kulisseissa siis kovenee.

Kovaa peli on ollut syksyn aikana julkisuudessakin. Omistajaohjaus­ministeri Sirpa Paatero (sd.) vaati viikolla Postia lopettamaan vuokra­työvoiman käytön lakon ajaksi. Paatero myös totesi, ettei valtionyhtiöiden tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa.

 

Mikä vaikutus ministerin vaatimuksella oli? No, jatkossa Posti kertoo nettisivuillaan keskeisten toimipaikkojensa vuokratyövoiman käytöstä. Muuten vuokratyövoiman käyttö jatkuu Postissa ennallaan.

Vaikutus olikin lähinnä se, että ministeriä kehotettiin julkisesti jäämään lomalle, mikä on Suomessa varsin harvinaista ja poikkeuksellista.

– Paateron lausunto oli hyvin kummallinen, sillä ei Posti todella ole käyttänyt rikkurityövoimaa. Kehottaisin Paateroa jäämään parin, kolmen viikon lomalle. Sinä aikana hänellä olisi hyvää aikaa tutustua kokonaisuuteen, kommentoi Postin hallintoneuvostoa aikanaan johtanut Eero Lehti (kok.).

 

Postin lakko on kestänyt nyt vajaan viikon. Perustavanlaatuisia kysymyksiäkin on jo kuultu.

Kauppalehden Arno Ahosniemi esimerkiksi peräsi vastausta siihen, miksi veronmaksajien omistaman yrityksen pitäisi maksaa jakelusta suurempaa palkkaa kuin muiden alalla toimien yhtiöiden.

Liike Nytin kansanedustaja Harry Harkimo muistutti, ettei kannattamattoman bisneksen tekohengittäminen ole kenenkään etu, eikä varsinkaan valtion tehtävä.

Samaan hengenvetoon Harkimo kysyi, miksi ihmeessä valtion pitäisi tehdä pakettiliiketoimintaa.

Nuoret eivät ehkä muista, mutta Valco oli 1970-luvulla yritys, jossa valtiolla oli osake-enemmistö. Yhtiön tarkoituksena oli valmistaa väritelevisioiden kuvaputkia. Valcoa ei saatu kannattavaksi, mutta tekohengitys sentään ymmärrettiin jossain vaiheessa lopettaa.

Menot