Kolumnit

Posti kulkee, mutta minne?

Ihastuin illuusioon posteljoonista, joka tinkimättömästi toimittaisi paketin perille koskemattomana läpi tuulen, tuiskun ja vihamielisen ympäristön, kuten Kevin Costner maailmanlopun jälkeiseen aikaan sijoittuvassa elokuvassa The Postman (1997).

Illuusio toisinaan rakoilee. Ei postia tarvitse perille kuljettaa henkensä kaupalla, mutta toivottavaa olisi, että paketti tulisi – mielellään ehjänä ja ihan joka kerta – perille.

Posteljoonin ammattiominaisuuksia kuvataan kutakuinkin näin: palveluhenkinen, täsmällinen, luotettava. Mitä jää jäljelle, jos mikään edellä mainituista ei täyty?

Erään kerran jakaja oli saanut survottua putken pahvijulisteineen postilaatikkooni. Ei olisi vaatinut kummoista hahmottamiskykyä huomatakseen, että putki oli kolmasosan korkeampi kuin itse laatikko. Sieltä se haitarilla oleva paketti kurkisteli raollaan olevan kannen alta. Taisi olla #koskaperjantai.

Neljästi (kahdesti viime kesänä) paketin saapumisilmoitusta ei saapunut syystä tai toisesta koskaan, todennäköisesti johtuen postinjakajan kiireestä tai välinpitämättömyydestä.

Postitoimiston paikallispisteen hyllyltä ne kuitenkin olivat haettavissa pienellä tai suurella vaivalla riippuen siitä, kuinka hanakasti tiskin takana vaadittiin saapumisilmoitusta.

Lopuksi paketti palautuu parissa viikossa lähettäjälle, jos sitä ei noudeta tai luovuteta.

Monestiko paketit palautuvat? Tai mistä lähtien niiden ja saapumisilmoitusten jäljittäminen ovat kuuluneet asiakkaalle?

Pitäisikö tässä olla näreissään yksittäiselle postinjakajalle?

Vai postilaitokselle, joka nopeuttaakseen toimitusten lähetysaikoja perusti Vantaalle kolmen jalkapallokentän kokoisen terminaalin, jossa on 300 työntekijää?

Postilaitoksella saattoi mennä paketti sekaisin, kun se alkoi tarjota normitöidensä lisäksi muun muassa ruohonleikkaus- ja vanhustenhoitopalveluja. Ikäihminen ei ehkä kestä hyllyllä yhtä pitkään huomiotta kuin paketti.

Paketeista puheen ollen: montako kertaa posti on tullut moitteetta perille?

Kuka niitä laskee? Me suomalaiset muistamme vain epäonnistumiset. Ja erityisellä lämmöllä muistammekin.