Kolumnit

Postilla mielenkiintoinen pelinavaus – Pakettiautomaatilta suoraan sovituskoppiin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Postin palvelupisteiden alasajo ja verkkokaupan suosion räjähdysmäinen kasvu ovat johtaneet yhtälöön, jossa Postin pakettiautomaattien luukut käyvät yhtä tiheään kuin Alkon ovet.

Markkinoille Postin pakettiautomaatit tulivat vuonna 2011, ja niitä on Suomessa jo noin 1 500. Postin mukaan suomalaiset kulkevat automaattien käytössä maailman etujoukoissa, ja Suomessa onkin eniten pakettiautomaatteja asukasta kohti.

Viime vuonna Posti toimitti yli 40 miljoonaa pakettia, ja toimitusmäärä kasvaa noin 10 prosentin vuosivauhdilla.

Mielenkiintoinen pelinavaus on Postin nyt lanseeraama, Helsinkiin marraskuun alussa avattava tila Box, jossa pakettiautomaattien yhteyteen tulee sovituskopit (HS 29.10.).

Asiakas voi sovittaa niissä paketin noudon yhteydessä verkkokaupasta tilaamiaan vaatteita. Jos on tullut tehtyä vikaostos, tuotteen voi heti palauttaa samaisella pakettiautomaatilla.

Postin mukaan liikeidea on ainutlaatuinen koko Euroopassa. Posti sanookin keksineensä markkinaraon verkkokaupan ja kodin välisenä toimijana.

Nerokasta – ollaan Postin viime vuosien toiminnasta eettisesti sitten mitä mieltä tahansa.

Monilla asiakkailla on tapana tilata verkkokaupasta kerralla paljon ja vaatteistakin useita kokoja tai värivaihtoehtoja sovitettaviksi.

Ärsyttävää on kanniskella isoja laatikoita ensin kotiin, sovittaa siellä ja käydä palauttamassa joko ei-toivotut tai kaikki tuotteet takaisin pakettiautomaattiin. Ja jos tuotteet päättää pitää, kotiin jää pyörimään pahvilaatikoita tai muita nyssyköitä, jotka taas pitää toimittaa kierrätykseen. Postin Box-sovituspalvelussa pakkausmateriaalit saa jättää paikan päälle kierrätettäviksi. Näppärää tämäkin.

Uskon, että asiakkaat ottavat palvelun enemmän kuin mielellään omakseen.

Etenkään pääkaupunkiseudulla, jossa on totuttu toimivaan joukkoliikenteeseen, pakettien edestakaisin kuskaamiseen ei kaikilla ole omaa autoa käytettävissään.

Maailma muuttuu, ja niin on muuttunut Postikin epäonnistuneine ruohonleikkuuideoineen päivineen. Nähtäväksi jää, miten nopeasti sovituskopit leviävät käytännöksi ympäri maan, kunhan Posti ensin saa kokemuksia pioneeri-Boxistaan.

Menot