Kolumnit

Presidenttiä ei pelkistä rahanpesijöistä informoida

Viime viikonlopun suuri viranomaisoperaatio ei ole vielä ohi. Poliisitutkinta ja mahdolliset oikeustoimet jatkuvat vuositolkulla. Koko kuviosta ja sen merkityksestä on julkisuuteen kerrottu murto-osa.

Operaatiossa oli paljon hyvää ja huonoa. Hyvät ensin.

Poliisin, rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien yhteistyö sujui ilmeisen mallikkaasti. Mukana oli yhteensä 400 ammattilaista, jotka iskivät 17 kohteeseen yhtä aikaa.

Suomi antoi tehokkaalla iskulla selkeän viestin niin Venäjälle kuin muulle maailmalle. Avoin länsimainen yhteiskunta antaa mahdollisuuden hankkia esimerkiksi saaria, maita ja mantuja. Toisella tavalla toimivissa yhteiskunnissa tämä ei ole sallittua.

Suomi viestii voimakkaasti vapauden, itsenäisyyden ja koskemattomuuden puolesta. Niiden puolesta on joskus pakko käyttää voimakeinoja.

Sitten huonompiin. On selvää, ettei kyse ole pelkistä talousrikoksista, vaikka mieluusti julkisuuteen väläytellään miljoonia euroja ja dollareita käteisenä.

Sisäministerille syksyllä tehtävästä iskusta kerrottiin jo keväällä. Niin tasavallan presidentti kuin pääministeri olivat myös saaneet tiedon ajoissa. Heitä eivät pelkät rahanpesijät kiinnosta.

Toivottavasti diplomaattinen ote pitää. Aluksi tutkinta ja tiedottaminen keskitettiin keskusrikospoliisille. Vähemmän yllättäen kerrottiin myös suojelupoliisin osallistuvan tutkintaan. Tieto tuli julki sopivasti Venäjän pääministerin poistuttua maasta.

Poliiseilla on operaation jälkeen hallussaan kaksi kertaa enemmän tietoa kuin normaalisti koko vuoden takavarikoissa yhteensä. Tutkittavan yrityksen kiinteistöjen sijainti laivaväylien ja tietoliikenneyhteyksien läheisyydessä ei voi olla sattumaa.

Venäjä haluaa olla suurvalta Yhdysvaltojen ja Kiinan rinnalla ja myös käyttäytyy niin. Sotilaallinen tiedustelutoiminta on suurvallan keino turvata toimintakykynsä mahdollisessa kriisissä. Tässä suhteessa Suomi on ollut kiinteistöjen ja maanomistusten valvonnassa liian sinisilmäinen.

Venäjän pääministeri piti kysymystä yrityksen kiinteistöjen sotilaallisesta ulottuvuudesta vainoharhaisena ja ihmetteli, mistä tällaiset ajatukset ovat peräisin?

Tällaiset ajatukset ovat peräisin esimerkiksi Krimin niemimaalle vuonna 2014 ilmestyneistä pienistä vihreistä miehistä.

Näyttävät niin idässä kuin lännessä tulevan valeuutiset puheeseen, kun maa jalkojen alla alkaa polttaa.