fbpx
Kolumnit Kulttuuri

Puhdas vesi on etuoikeus ja matkailuvaltti

Sadepisarat ropsahtelevat maahan. Vihdoin. Odotettu kevätsade raikastaa ilman ja räjäyttää orastavan vihreyden villiin kasvuun.

Sade on ihana asia. Usva, tihkusade, tasainen kevyt sade, pohjavesiä ja kaivoja täyttävä raskas yhtämittainen sadesää: tykkään niistä kaikista. Lisääntyneet myrskyt, trombit ja syklonit ovat eri asia. Ne tekevät pelkkää tuhoa jo meidänkin leveysasteillamme.

 

Puhdas vesi on etuoikeus.

Maapallolla kiertävä vesi jättää isoja alueita kuiviksi, ja suuri osa ihmiskuntaa joutuu kamppailemaan ilman puhdasta vettä. Siellä missä vettä on, sitä käytetään surutta ja tuhlaillen suurimman taloudellisen hyödyn saavuttamiseksi.

Väestönkasvu, saasteet ja ilmastonmuutos ovat uhkia, jotka pitää ottaa tosissaan. Muuten vettä ja sen mukana elämää ei kohta enää ole.

Itse olen ilahtunut huomatessani, kuinka vähällä vesimäärällä voi tulla toimeen. Kesäasunnolla ruoanlaittoon ja kahviin tarvittavan vesimäärän voi laskea litroissa, ja sen jaksaa kantaa mukanaan. Kompostoiva vessa säästää vettä. Villissä vedessä uiminen korvaa suihkun ja saunan padassa lämmitettynä villi vesi kesyyntyy pesuvedeksi.

Kesälaitumilta palattua tulee juoksutettua vesiä nuukemmin jonkin aikaa, kunnes hana saattaa taas unohtua auki ihan turhaan. Joka kerran vesihanan aukaistessaan voisi lausua: kiitos, maaäiti, vesi on niin hyvää ja raikasta!

 

Euroopasta tai kauempaa tulevat vieraani kyselevät ennen tuloaan, pitääkö heidän ostaa pullovettä mukaan. Vakuutan, että hanavesi meillä Suomessa on oikein hyvää ja turvallista juoda. Usein he silti tulevat vesikanisterin (ja oman vessapaperin) kanssa visiitille.

Häme kuuluu matkailumarkkinoinnissa Järvi-Suomeen. Western Lakeland -yhteistyönä mainostetaan muun muassa alueemme puhtaita vesiä.

Ja tottahan se on! Vaikka järvet ovat ruskeavetisiä, niissä voi harrastaa vesiurheilua, uida ja kalastaa. Ja vaikka sinilevät pilaavat vesiä aina välillä, melko läheltä voi löytyä levätön joen tai järven ranta.

 

Puhtaan veden tarjoaman luontokokemuksen lisäksi meillä on valtavasti mahdollisuuksia luoda elämyksiä vesien äärelle. Mikään ei estä soveltamasta maailmalla jo toimiviksi kehiteltyjä malleja.

Latviassa järjestetään tapahtumaa, jossa tullaan syrjäiselle järvelle aamuyön pimeydessä moottorittomilla vesikulkupeleillä kuuntelemaan konserttia. Hiljaa pysyttelevät osallistujat kokevat auringonnousun musiikin kera.

Vuonna 2011 järjestin Vanajan tulet -tapahtuman WaterFire Providence® tyyliin. Vanajavedelle kaupungin ytimeen tuotiin roihuavia tulipatoja, musiikkia, piknikruokaa ja tulitaideteoksia. Osallistujat tekivät tapahtuman itse – ja pitivät kokemuksesta.

Hämeenlinna sopii oivallisesti tulen, veden ja musiikin yhdistäväksi juhlapaikaksi.

Kirjoittaja on kulttuurituottaja ja kuvataiteilija, Hämeenlinna.

Menot