fbpx
Kolumnit

Pulauutinen pelaa tuottajan ja kaupan pussiin

Lihanjalostajat ovat varmaankin nyt hyvin tyytyväisiä.

Ilta-Sanomien viikonvaihteen uutinen kesäkaudella uhkaavasta grillimakkarapulasta on mitä parhain makkaramainos näin grillikauden alkumetreillä.

Vaikka uutisessa ei olisi juurikaan lihaa luiden ympärillä, monet muistavat pulaa julistavan otsikon. Kauppareissulla sitten napataan varmuuden vuoksi muutama ylimääräinen makkarapaketti.

Kun kaikki tekevät saman, voimme jopa saada hyllyt tyhjenemään, ainakin hetkellisesti.

Kauppa puolestaan voi huoletta korottaa makkarapaketin hintaa hieman, kun kysyntä kerran tyhjentää hyllyt joka tapauksessa.

Näinhän on käynyt ennenkin. Joulun alla hyllyt tyhjenivät voista, sitten kananmunista.

Nyt voisikin lyödä kaveriporukassa vetoa siitä, mikä tuote nostetaan tikunnokkaan seuraavaksi. Veikkaan, että kyseessä on jotakin, jonka kulutus on sesonkimaista: kesähelteellä jäätelö, marja-aikaan sokeri, syksyllä kotimaiset ravut ja talvella glögi.

Kun paperiteollisuudessa oli vuonna 2000 laajamittainen lakko, meitä peloteltiin vessapaperipulalla. Moni osti varmuuden vuoksi vessapaperia kotiin säkkikaupalla ja kas kummaa, kauppojen hyllyt tyhjenivät.

Kaupat eivät kuitenkaan jääneet toimettomiksi, sillä tuota pikaa vessapaperia tilattiin lisää ulkomailta.

Pula olikin siis todellisuudessa joistakin tutuista kotimaisista vessapaperimerkeistä, ei niinkään paperista.

Iltapäivälehti perustaa makkarauutisensa siihen, että kotimainen sianlihantuotanto on vähentynyt ja kulutus ylittää enimmäistä kertaa 30 vuoteen tarjonnan. Aineksia myyvään otsikkoon siis on.

Suomalaisen pulauutisoinnin heikkous on siinä, että me emme täällä Pohjolan perukoilla ole enää vuosikymmeniin eläneet omavaraistaloudessa.

Tuotantoa ei välttämättä yritetäkään mitoittaa kattamaan Suomen markkinoita, sillä sattumoisin olemme olleet vuodesta 1995 lähtien osa EU:n laajoja sisämarkkinoita. Lisäksi kauppaa käydään varsin yleisesti myös muun maailman kanssa.

Ulkomaiset elintarvikkeet ja tavarat ovat nykyisin osa arkipäiväämme. Moni ostaa lähes jokaisella kauppareissullaan jotakin ulkomailla tuotettua.

Edullisten hintojen perusteella ulkomaisia elintarvikkeita ostavat ovat huomanneet, ettei ulkomainen maito tai liha ole sen kummempaa kuin kotimainenkaan.

Lihaa tuodaan muun muassa Tanskasta ja Hollannista, maitotuotteita Ruotsista, Puolasta ja Virosta, vessapaperia esimerkiksi Saksasta.

Makkaranjalostajat kertovat käyttävänsä grillimakkaraan mieluiten kotimaista sianlihaa. Jos raaka-aine uhkaa kuitenkin huveta, valmistajat tuskin epäröivät hetkeäkään tilatessaan sitä ulkomailta.

Menot