Kolumnit

Pyörävaras saa työskennellä rauhassa ja harva lukkokaan toimii varasta vastaan

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Naps ja naps. Voimapihdeillä ei tarvitse työskennellä montaakaan sekuntia, kun polkupyörän vaijerilukko antaa periksi ja putoaa katkenneena Hämeenlinnan rautatieaseman pyöräparkin laatoitukselle.

Taas yksi pyörä on vapautettu kahleistaan ja on vapaa matkaamaan minne ikinä voimapihtien käyttäjä haluaakaan.

Tällä kertaa tosin pyörä jää parkkiin, sillä se saa heti uuden, aiempaa huomattavasti jykevämmän lukon. Työkaverin pyörän lukkopesään oli katkennut avain, joten lukko oli pakko katkaista pyörän saamiseksi käyttöön.

Se käy huolestuttavan helposti, toteamme. Huolestuttavaa on myös se, että tavallisena tiistaipäivänä ketään ohikulkijaa ei kiinnostanut pätkänkään vertaa se, että polkupyörien kimpussa puuhasteltiin isojen voimapihtien kanssa.

Hämeen Sanomien verkkosivuilla on jo muutaman vuoden ajan ollut kestosuosikkina uutinen otsikolla ”Pyöränlukot testissä: Vain yksi lukko kesti voimapihtien syleilyn”.

Juttu ei ole mukavaa luettavaa pyöränomistajille, sillä viidestä testilukosta neljä murtui käsityökaluilla. Yksi lukko antautui jopa taskussa kulkeville leikkureille.

Vain jykevin – ja kallein – U-lukko kesti niin kauan, että pyörävarkaan voisi kuvitella jättävän pyörän paikalleen. Jossain lähellä on varmasti helpomminkin aukeava pyörä.

Kalleinkin lukko on turha, jos pyörän voi vain kantaa pois ja käytellä jossain syrjemmällä vaikka rälläkkää sen avaamiseen.

Minulle kävi näin pari vuotta sitten, kun molemmat pyöräni – kalliine lukkoineen – kannettiin pois kotipihasta.

Mitä tästä opin? Pyörä on aina myös kiinnitettävä johonkin. Onneksi Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa nykyisin runkolukittavia telineitä asemilla ja keskustassa. Suurkiitos niistä!

Kotona taas luotan siihen, että alakerran naapuri herää ja puuttuu puolestani asiaan, kun varas joutuu pyöräni saadakseen katkaisemaan paksun teräsketjun tai vanhan ja jykevän kuusen, jonka ympäri ketju kulkee.

Todellinen valta pyörävarkauksien lopettamiseen on kuitenkin pyöriä ostavalla yleisöllä.

Niin kauan kuin joku on valmis ostamaan ilmiselvästi varastetun fillarin epäilyttävältä myyjältä, tapahtuu pyörävarkauksiakin.