fbpx
Kolumnit

Rahan julkisuus on yhteinen etu

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Perjantaina vietettiin sananvapauden päivää. Sananvapaus edellyttää asioiden julkista ja avointa käsittelyä.

Taloudellinen toiminta tarvitsee myös avoimuutta. Pörssiyritysten julkisuudesta on tarkka lainsäädäntö, joka on tehty ensisijaisesti osakkaiden oikeusturvan varmistamiseksi. Osakeyhtiöiden ja säätiöiden tilinpäätökset ovat julkisia. Lainsäätäjän ja viranomaisten olisi vain terästettävä toimintaansa ja huolehdittava, että asiakirjat myös toimitetaan Patentti- ja rekisterihallitukselle.

Elinkeinoelämä itse suosittelee myös listaamattomia yrityksiä tiedottamaan. Hyvä hallinnointitapa eli Corporate Governance on suomalaisten yritysten menestystekijä, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Kuntien ja valtion yhtiöt ovat sivuraiteella. Niiden toiminta on usein yhteiskunnallista palvelua, jonka pitäisi olla täysin avointa.

Finavian johdannaissotkut yritettiin lakaista kokonaan maton alle. Hämeenlinnan kaupunginhallitus merkitsee useat yrityksiään koskevat päätökset erillisinä pöytäkirjan liitteitä salassa pidettäviksi. Viitataan köykäisesti lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta ja sen 24 pykälään.

Tuomioistuimet salaavat asiakirjojen yksityiskohtia ”liikesalaisuuksina” hyvin helposti, jos asianosainen sitä vaatii. Tuntuu siltä, että lukuja mustataan voimakkaalla varovaisuusperiaatteella miettimättä lainkaan, onko siinä järkeä.

Samaan aikaan kun ”liikesalaisuuksia” mustataan, viranomaiset lipsauttavat helposti julkisuuteen arkaluonteisia henkilötietoja. Toimittajana on joutunut hävittämään pöydiltä silppuriin tällaisia tietoja.

Viranomainen on pahasti hakoteillä, kun se pitää liikesalaisuutena merkittävää päätöstään. Finanssivalvonta puuttui Vakuutusyhtiö Pohjantähden toimintaan, mutta salasi päätöksestään kokonaan sen, mistä on kysymys. Herää kysymys, salasiko viranomainen päätöksensä, josta alun perinkin puuttuivat villat.

Poliitikkojemme taloudellinen näkemyksellisyys on heikolla tasolla. Tämä tuli selväksi, kun eduskunnassa käsiteltiin lainsäädäntöä hallintarekisteristä.

Pörssiyhtiöt ovat merkittäviä taloudellisia toimijoita, joiden todelliset omistajat on tiedettävä. Julkisuus on suomalaisen yhteiskunnan menestystekijä.

Menot