Kolumnit

Rahan polttaminen ei ole huippuosaamista

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tekes ja Sitra hukkasivat yhteensä noin 35 miljoonaa euroa FIT Biotech -nimiseen yritykseen. Yritys ei ennen kuolemaansa myynyt mitään.

Julkiset rahoittajat ottivat yrittäjän roolin ja ryhtyivät verovaroilla puoskaroimaan muun muassa rokotteita. Ne ottivat roolin, johon niillä ei ole eväitä.

Tekevälle sattuu ja riskejä pitääkin ottaa. FIT Biotechin konkurssin takana on kuitenkin paljon enemmän kuin yksi virhe.

Suomessa on parikymmentä vuotta luotettu siihen, että julkinen tutkimus- ja tuotekehitys (T&K) vetävät maan elinkeinoelämän ja koko talouden kukoistukseen. Hallitus toisensa jälkeen on ohjelmissaan toistellut tätä mantraa eri sanakääntein.

Elinkeinoelämän tukemiseksi on rakennettu ohjelmia, joiden sisällä Tekes, Sitra ja muut julkiset toimijat ovat kylväneet rahaa. FIT Biotech sai rahaa, koska biotekniikka on ollut yksi Suomen painopisteistä.

Tietotekniikan startupit ovat saaneet helposti julkista rahaa. Poliitikot ja virkamiehet ovat rakastaneet sitä, että ovat saaneet puhua osaamiskeskuksista, huippuosaamiskeskuksista ja cleantechistä. Uuden lemmikin nimi on kiertotalous.

Hienoilla termeillä on voinut sivuuttaa ikävät kysymykset työpaikoista, viennistä ja kilpailukyvystä.

Nappikauppaa ei ole käyty. Tekes on heittänyt vuosittain noin puoli miljardia euroa markkinoille.

Tulokset ovat olleet heikot. Suomen vienti on yksipuolistunut ja sen jalostusarvo on laskenut. Yritysten omat sijoitukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat laskeneet.

Hyvin harvat Tekesin rahoittamat tietotekniikan startupit ovat menestyneet. Julkisesti rahoitetut menestystarinat on yleensä siirretty tai myyty ulkomaille.

Tekes teetti oman tutkimuksen, jonka mukaan sen rahoittamat yritykset ovat pärjänneet alan muita yrityksiä paremmin. Se olisi yhtä hyvin voinut tutkia, että parhailla myyntipaikoilla toimivat torikauppiaat myyvät enemmän kuin muut.

Tekes on tehnyt hyvää työtä rahoittamalla jo toimivien yritysten kehitystyötä. Ongelma on ajattelu, että valtio voi synnyttää tyhjästä aivan uutta. Nokian menestyksen haamu myrkyttää mielet.

Kotimaisen tuotannon merkitystä vähätellään. Suurin osa innovaatioista kulkee kuitenkin käsi kädessä tuotannon kanssa.

Mainos