Kolumnit

Rakastu lukemiseen!

Saara Tiuraniemi

Mikä on kustannustehokas, pysyvä omaisuus, joka lisääntyy, kun sitä jaetaan? Entä mikä on kaiken sivistyksen, demokratian ja tasa-arvon perusta? Mikä on taito, jonka me kaikki suomalaiset jollain tasolla hallitsemme?

Se on taito lukea.

Kun jokin asia on liian itsestään selvää, voi käydä niin, että sen arvostus laskee.

Me suomalaiset olemme lukutaidossa OECD-maiden kärkeä, mutta motivaatiomme lukemiseen on kolmanneksi huonoin. Lukutaidolle näyttää siis käyneen kuin väljähtyneelle parisuhteelle.

Meillä on kaikki nykymaailman resurssit päästä valtavan kirjamäärän luo sekä fyysisesti että yhä enemmän digitaalisesti, mutta käytämmekö nuo mahdollisuudet?

Vaikuttaa, että emme.

Tuoreiden tutkimusten mukaan joka kymmenennellä suomalaisella aikuisella on niin heikko lukutaito, etteivät he ymmärrä lukemaansa. Samaan aikaan enää 25 prosenttia perheistä lukee kirjoja yhdessä ääneen ja nuoret aikuiset tarvitsevat vanhempiensa apua työhakemuksen kirjoittamisessa.

Mitä meidän sitten olisi tehtävä varmistaaksemme tulevien sukupolvien lukutaito ja into?

Emme voi luottaa vain siihen, että jostain aina ilmiintyy uusi Harry Potter, joka noituu koko maailman lukemaan. Meidän pitää itse pitää huolta kirjojen saavutettavuudesta, näkyvyydestä ja monipuolisuudesta, ja meidän on aloitettava siitä esimerkistä, jonka me aikuiset annamme lukijoina.

Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä neuvotaan tarttumaan lukemiseen ripeästi: ”Nytpä miehet lukemaan, nyt aapiskirja kouraan ja sanaa päähän vaikka halkonuijalla.”

Koska kuitenkin vertasin suhdettamme lukemiseen väljähtyneeseen parisuhteeseen, niin ehkä parisuhteen eheyttämisen keinovalikoimista löytyy apu vähäiseen lukuintoonkin.

Kokeillaan viiden kohdan menetelmää.

1. Kosketelkaa enemmän. Poimi kirja tai tabletti syliisi, tunne miltä sen pintamateriaali ja paino käsissäsi tuntuu. Tee tämä ainakin kerran päivässä.

2. Pitäkää teknologiapaussi. Sulje sosiaalinen media ja päivitystulva viikonlopun ajaksi ja vietä yhteistä aikaa tarinan äärellä keskittyneesti, vilkuilematta muualle.

3. Vaihda nalkutus kehuihin. Jokaiseen lyöntivirheeseen ei pidä juuttua. Läpi sormien voi katsoa monia asioita, kuten vaikkapa myötähäpeällistä henkilökuvausta, jos jokin muu ominaisuus, kuten juoni vetää hyvin.

4. Sovi tuplatreffit. Voit lukea kirjoja yhdessä myös jonkun toisen seurassa – lukupiirit ovat kokeneet viime vuosina vahvan uuden tulemisen.

5. Älä odota mahdottomia. Jokainen kirja on mahdollisuus, mutta kaikki eivät ole sinua varten. Jätä rohkeasti kesken, kokeile jotain muuta – kun oikea kirja löytyy, lukeminen vie mennessään.

Jos tämä ei auta, niin ota käyttöön menetelmistä voimallisin: palauta mieleesi ensimmäinen kerta, kun merkkijonot järjestyivät sanoiksi ja maailmaan aukeni uusi tila. Se hetki, kun opit lukemaan.

Kirjoittaja on Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja, Hämeenlinna.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic