Kolumnit

Rauno Lahden pakina: Älkää, kiitos, älkää kysykö mitään toriparkista

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Viime viikot ovat olleet hämeenlinnalaisen kaupunkilaisvaikuttamisen juhlaa. Jos kaupungin päättäjät tämän(kin) sössivät, ei voi sanoa (Sareille) kuin hyvää päivää ja morjens.

Jotenkin tekisi mieli salaa ihailla kunnallispolitiikasta sentään jonkinmoista vastuuta kantavien kärsivällisyyttä, vai masokistejako mahtavat olla. Se on kuitenkin päättäjien valitsema osa edustuksellisessa demokratiassa, järjestelmistä parhaassa.

On myös osapuolille jotenkin onnellista, että päättäjiä voi puhutella etunimillä.

Keskustan kehittämistä koskeva kuntalaiskysely on vielä viikonlopun käynnissä, eikä sen tuloksesta ole kuin yksi arvaus.

Päättymättömässä saagassa ei ole paljon jälkipolville kertomista. Jos kiistely ei ole lajissaan jahkaamisen ja vastuunsiirtelyn suomenennätys, niin ei sitten mikään.

Olisi jopa sellainen salainen haave, että voi kun näkisi joskus päivän, kun kaikki on ohi. Kävi miten ikinä sitten kävikään.

Ei, minulla ei edelleenkään ole kantaa toriparkkiin, vaikka sitä on monta kertaa kysytty. Taisin olla kerrankin mietteissäni menossa ruokakauppaan, eikä siinä oikein jaksanut olla mielessä toriparkki sen paremmin kuin mikään muukaan päivänpolttava asia, vaan lähinnä maito, leipä ja perunat.

Olen sulkenut asian jo aikoja sitten yksityisen mielipidetajuntani ulkopuolelle. Näin kukaan ei pääse sanomaan, että valikoisin mielipidepalstalle vain jommankumman mielipidesuunnan kirjoituksia. Silti joku joskus sitäkin sanoo, eikä haittaa yhtään, kun se kuuluu toimenkuvaani.

Tasapuolisuutta on ollut hyvin helppo noudattaa, kun kaikensuuntaisia mielipiteitä on tullut kiitettävästi – jo vuosia. On tuntunut jonkin häivähtävän hetken jopa siltä, että työllä on ollut tarkoitus.

Sallittakoon myös, että ihmiset ovat esittäneet myös moneen kertaan jo esitettyjä mielipiteitä ja kummasteluja, myös kuntalaiskyselyä ja sen jatkotulkintoja koskien. Papukaija-ilmiö on vahvasti sävyttänyt kuluneita päiviäni murmelina.

Sanottakoon vaikka näin: kärsivällisyys lähti kävelylle, eli toriparkkikeskustelu ajoi mielipidetoimittajan ulkomaille.

Lähden viikoksi muuttomieheksi ja samalla toriparkkipakolaiseksi eurooppalaiseen kulttuuri- ja pyöräilykaupunkiin.

Seinäjoella juuri kävin. Siellä satoi räntää ja kaikki olivat Ideaparkissa, joten se siitä sikäläisestä tuoreesta toriparkista.

Menot