Kolumnit

Rauno Lahden pakina: Missä on Nooan arkki? Maailma hukkuu turhiin viesteihin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Työnantajani sähköposti protestoi: ”yritän hakea tietoja palvelimesta”. Yritä vaan! Minä en välitä.

Sinä olet vain kone ja sinulla on vain tekoäly, etkä sinä ole edes sinä, vaan se. Se, jota ilman emme muka enää tule toimeen.

Taas minä olen tehnyt jotakin väärin, kun olen etsinyt sen syövereistä erästä viestiä tarkistaakseni ihmisiä koskevan asian.

Tulisipa joku polkemaan jalkaa kammioni ovelle ja tivaisi: mitä sinä olet taas tehnyt sille. Tulisikin! Mutta kun ei. Kasvottomat tietokoneohjelmat vain ruudulla huutelevat.

Hukassa ovat usein tärkeät viestit, mutta kaikkea typerää on lähes väkisin tallessa mittaamattomia määriä. Väitän, että suurin osa bittiavaruudessa vellovasta viestivirrasta on turhaa ja nakertaa vain ihmiskunnan voimavaroja ja raastaa hermoja.

Viheliäinen saasteensylkijä saa tällaisen tietotekniikan kehitysvaiheet yrityksen ja erehdyksen kautta opetelleen jäärän ensin haukkomaan henkeään ja kohta jo tukehtumaan keuhkoahtaumataudin kaltaiseen tilaan: sähköpostipöhöön.

Älkää kiitos lähettäkö ainakaan tänään iltapäivällä yhtään viestiä lisää, kaikkine lisäyksineen, kuvineen, linkkeineen, ketjuineen ja jatkoineen. Se yksi, joka oli jo liikaa, tuli jo. On tietysti eri asia, jos on oikeasti asiaa. Toivottavasti jollakin on.

Olkaa ajastamme iloisesti jäljessä ja faksatkaa! Tosin tuollahan museolaite on pölyttymässä surullisen toimettomana, eikä siinä ole enää edes johtoakaan.

Soittakaa, haukkukaa vaikka pystyyn tai lähettäkää postikortti Timbuktusta. Posti voi hyvässä lykyssä tulla joskus jopa perille.

Saatan jälleen kerran pudota sukupolvien väliseen ammottavaan kuiluun, mutta en kerta kaikkiaan jaksa keskittyä, jos ”ruudun nurkkaan” ponnahtaa jatkuvasti jotakin uutta ja innovatiivista. Ajatukseni lanka on muutoinkin ihan riittävän ohkainen. Jatkuva viestien rypälepommitus on häiriötekijöistä karmein, erityisen ironisesti etenkin työhyvinvointia koskeva.

Digi-Suomessa mitään ei pysty hoitamaan ilman sähköistä viestintää.

Olen saanut toistuvasti viestin, jotta menisin noutamaan muka minulle nettikaupasta saapuneen lähetyksen – rovaniemeläisestä K-marketista. Asiaa ei voi oikaista. Yritin kyllä, ihan vaan ilmoittaakseni, etten käytä ainakaan toistaiseksi nuorten enkä vanhempienkaan naisten hepeneitä.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic