Kolumnit

Ravintoloiden aukioloaikojen rajoitukset eivät iske vain oluenjanoiseen kansaan – Alan työntekijöistä on huolehdittava

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Ravintola-alan ammattilaisten joukossa on tänä vuonna kulkenut vitsi siitä, että koronavirus tarttuu vasta puolenyön jälkeen.

Alan työntekijät, työnantajat ja etujärjestöt ovat olleet tyytymättömiä hallituksen asettamiin rajoituksiin, ja pitäneet niitä epäreiluina.

Samaan aikaan rakennustarvikkeiden myynti on noussut edellisvuodesta. Ihmiset päätyivät matkailun sijaan remontoimaan.

Puolenpäivän aikaan asiakkaita kuhisevassa rautakaupassa koronavirus ei ilmeisesti leviä.

Olen viettänyt suurimman osan aikuiselämäni töistä baaritiskin takana.

Viime viikolla voimaan tulleet rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin eivät vaikuta vain oluenjanoiseen kansanosaan.

Kun juhliminen siirtyy yksityisasuntoihin, siirtyvät myös tarjoilijat, kokit, muusikot ja järjestyksenvalvojat koteihinsa.

Ravintola-ala työllistää paljon osa-aikatyön ja vuokratyön tekijöitä, joiden työvuorot katoavat rajoituksien myötä.

Monen perheen joulupöytä on muutaman kuukauden päästä niukempi kuin vuosi sitten.

Päivittäin kasvavan tartuntamäärän hillitsemiseksi on tärkeää tehdä oikeudenmukaisia päätöksiä. Myös niistä eniten kärsivät ihmiset ovat tärkeitä, ja heidän kohtelunsa on oltava oikeudenmukaista.

Ravintolat ja niiden työntekijät selvisivät koronaviruksen ensimmäisestä aallosta suhteellisen kuivin jaloin. Toisen aallon pituutta on kuitenkin mahdotonta ennustaa.

Kukaan ei myöskään tiedä, montako aaltoa on vielä luvassa. Jatkuva myrsky heiluttaa ravintola-alan työntekijöiden taloudellisia pelastusveneitä. Selvinneitä on yhä vähemmän jokaisen aallon jälkeen.

Osalle ihmisistä koronavirus tarkoittaa epämukavan maskin pitämistä työpaikalla. Toisille se voi tarkoittaa toimeentulon menettämistä ja velkaantumista.

Vuonna 2018 pääsin kolmannella yrittämällä opiskelemaan journalistiikkaa Tampereen yliopistoon. Siitä seurannut polku on mahdollistanut tämän tekstin kirjoittamisen.

Toisenlaisessa maailmassa joutuisin miettimään, mistä saan makaronilaatikon päälle ketsuppia. Niin miettisit sinäkin.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic