Kolumnit

Ravintoloitsija yllättyi rajoitusajan ennätysmyynnistä – Tervehdyttäisikö korona kuppilakulttuuria pysyvästi?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Ravintolat asiakkaineen joutuivat koronarajoitusten vuoksi osallistumaan noin puolitoista kuukautta kestäneeseen ihmiskokeeseen.

Sulkuajan jälkeen yökerhot ja kuppilat saivat kesäkuun alussa avata ovensa asiakkaille, mutta vain lyhennetyin aukioloajoin ja rajatuin asiakasmäärin.

Vanhan Nallen ja Riihimäellä sijaitsevan Bulldog Barin ravintoloitsija Jonne Koskimies äimisteli maanantaina julkaistussa Hämeen Sanomien jutussa alkukesän rajoitusten vaikutuksia omistamissaan baareissa.

Ravintoloitsija kertoi, että molemmissa baareissa tehtiin kesäkuussa ennätysmyynti, vaikka ravintoloiden piti ensimmäisen kolmen viikon ajan sulkea jo kymmeneltä illalla ja asiakasmääräkin oli rajoitettu.

Äkkiseltään ilmiö voi tietenkin selittyä vapaudenhuumalla: Kun ovet tauon jälkeen avattiin, halusivat ihmiset ihmisten ilmoille, joku ehkä tukemaan paikallista ravintolayrittäjääkin.

Voi olla, että ravintolat olivat myös paikoin ainoita paikkoja minne mennä aikaa kuluttamaan.

Vaan voisiko taustalla vaikuttaa jonkinlainen pieni ja tällä erää väliaikaiseksi jäänyt ravintolakulttuurin muutos? Kun ravintolat menivät kiinni normaalia aiemmin, niihin myös suunnattiin tavallista aiemmin?

Suomalaiselle kuppilakulttuurille on normaalioloissa tyypillistä, että väki hiipii yökerhoihin ja baareihin vasta puolenyön tietämillä.

Ilta aloitetaan usein esimerkiksi kotosalla kaupasta haettuja juomia nauttien. Kun kuppilan ovi sitten lopulta käy, on moni asiakas jo valmiiksi tukevasti päihtynyt.

Juomista jatketaan viimeisillä tunneilla, mutta isoimman siivun illan tarjoiluista on usein saanut Alko ja lähimarket, ei välttämättä ravintolayrittäjä.

Lyhennettyjen aukioloaikojen vaikutukset eivät jääneet huomaamatta myöskään järjestyksenpitäjiltä.

Hämeen poliisista kerrotaan, että yleisillä paikoilla tapahtuneet pahoinpitelyt ja vahingonteot loistivat poissaolollaan, kun ravintolat sulkivat kymmeneltä ja keskusta hiljeni aikaisemmin.

Voi olla, että koronan pelko ja rajoitukset rauhoittivat ihmisiä. Tavallista useampi päätti vain jäädä kotiin.

Nyt, kun aikataulussa on palattu normaaliin, odottaa poliisikin tutun menon jatkuvan.

Menot