Kolumnit

Resepti hyvään tarinaan

Kirjoittaja on Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja, Hämeenlinna.

”Harry Potter asuu tätintä, setänsä ja serkkunsa luona, koska hänen vanhempansa kuolivat kolarissa – tai niin hänelle on kerrottu”. Näillä sanoilla alkaa synopsis, jonka avulla J.K.Rowling yritti löytää kustantajaa käsikirjoitukselleen vuonna 1995.

Suosittujen kirjojen takaa löytyy usein lisää tarinoita. Jotkut näistä tarinoista kytkevät kirjat tavalla tai toisella todellisuuteen, toiset ovat niitä, jotka innostivat, kannustivat ja ajoivat kirjoittamisen liikkeelle.

Harry Potter -kirjasarjastaan tunnettu Rowling kirjoitti ensimmäisen kirjansa köyhänä yksinhuoltajana sosiaalituen varassa ja löysi kustantajan vasta kahdentoista kieltävän vastauksen jälkeen. Loppu on historiaa.

Ei kuitenkaan tarvitse mennä Tylypahkaan asti löytääkseen samalla tavalla kestävää ja suurta tarinamaailmaa: elämme niiden keskellä täällä Suomessakin.

 

Vierailin pari viikkoa sitten ensimmäisen kerran Söderskärin majakalla, joka sijaitsee Porvoon edustalla. Söderskärin ainutlaatuisen hieno, mereen kumpuileva, kauniin karu maisema on upea luontokokemus, mutta lisäksi se aktivoi kävijänsä mielikuvituksen. Sanotaan nimittäin, että kyseinen majakka toimi inspiraationa Tove Janssonille hänen kirjoittaessaan Muumipappa ja meri -kirjaansa.

Kiivetessäni itse majakan auringon lämmöstä kasvihuonemaiseksi muuttuneeseen lamppuun saakka ehdin palata kirjan sivuille moneen kertaan. Kurkin eri ilmansuuntiin kurottavista ikkunoista ja kuvittelin majakan paisteen lisäksi myrskyssä ja tuulessa, syksyllä ja talvella.

Kuvittelin, miten Muumimamman maalaama puutarha kiipeää pitkin seiniä kerroksesta toiseen noustessani ja näin viereisen lammen tuntumassa pärskivät Muumipeikon ihastelemat merihevoset. Näin mistä suunnasta Mörkö astelisi illan pimetessä jäisillä, yksinäisillä askeleillaan.

 

Tove Jansson neuvoi kirjailijaksi tahtovia kirjoittamaan asioista, jotka tuntee, joista tietää jotain. Tällä reseptillä hän itse onnistui luomaan menestystarinan, joka elää vahvana vielä tekijän jälkeen ja tavoittaa yhä uudet lukijasukupolvet eri puolilta maailmaa.

Muumilaakso ja Tylypahka ovat päällisin puolin varsin erilaisia paikkoja, mutta jo toisella vilkaisulla ne lähestyvät toisiaan. Yhteistä Janssonin ja Rowlingin kirjasarjoille ovat vetävä tarinankerronta ja taidolla laadittu juoni, rikas ja moniulotteisesti kuvattu maailma sekä samastuttavat ja keskenään erilaiset henkilöhahmot.

Riittävän runsas ja yksityiskohtainen maailma yllättää joka kerta siihen palatessa: se pistää liikkeelle uusia ajatuksia, kiehtoo. Vahva tarina kestää sen, että se kerrotaan uudestaan leikissä, valkokankaalla, larpissa, televisiossa, teatterin lavalla.

Luulen, että tämä on ainoa varma asia mitä voi sanoa kestävistä, aikaa ja paikkaa uhmaavista, maailmaa muuttavista tarinoista. Kaikesta muusta päättävät lukijat.

 

Saara Tiuraniemi

Kirjoittaja on Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja, Hämeenlinna.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic