Kolumnit

"Ruma ja nolo" on parhain ja halvin henkivakuutus

Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Lokakuu on jo puolivälissä ja illat pimenevät vauhdilla.

Nyt on korkea aika kävellä lähimpään markettiin tai kaivella kotona läpi takin taskut ja eteisen laatikot.

Kuluvan kuun ensimmäisenä päivänä vietetty heijastinpäivä muistutti, että on aika etsiä heijastimet esiin ja näyttää loistavalta.

Sijoitin juuri muutaman euron todennäköisesti halvimpaan mahdolliseen henkivakuutukseen.

Lähikaupasta ostamani heijastin komeilee nyt juoksutakissani, jotta voin pimeällä lenkkeillä turvallisemmin mielin.

Todennäköisesti myös autoilijat kiittävät valinnastani, sillä tummanpuhuvassa vaatetuksessani ilman heijastinta olisin todellisessa hengenvaarassa.

Heijastimet eivät ole missään tapauksessa turhia. Eivät myöskään ”rumia ja noloja” kuten moni tuntuu edelleen ajattelevan.

Ymmärrän ajatuksen rumuudesta ja noloudesta tietyssä iässä. Minäkin kapinoin teininä heijastimen lisäksi pyöräilykypärää ja villapipoa vastaan.

Ikää ja kokemusta on kuitenkin kertynyt, ja ymmärrän nyt sekä oman että muiden turvallisuuden päälle.

Parin euron heijastin on pieni, mutta ei missään nimessä mitätön ele, jonka voi tehdä yhteisen hyvän vuoksi.

Liikenneturvakin muistuttaa, että näkyvyys on heijastimen kanssa aivan toista kuin ilman heijastinta.

Pitkät päällä ajava autoilija näkee kävelijän tien laidassa noin 150 metrin päästä. Jos heijastin heiluu, matka pitenee reilusti.

Näkyvyys alkaa nimittäin jo 600 metrin päästä. Lähivaloilla ajavalle autoilijalle heijastinta käyttävä näkyy noin 350 metrin etäisyydeltä.

Rumuus ja nolous ovat turhia kuvailemaan heijastinta, sillä markkinat osaavat kyllä nykyään asiansa. Turvallisuudesta on tehty tyylikästä.

Itse heijastimia on monenlaisia, ja niiden lisäksi myös heijastavia vaatteita, joiden suunnittelusta ovat vastanneet jopa muotisuunnittelijat.

Lisäksi heijastimia saa nykyään kaikkialta. Oikeasti kaikkialta, sillä viime syksynä ihmiset innostuivat jopa ripustamaan niitä puihin ohikulkijoita varten.

Vastaava tempaus olisi ilahduttava tänäkin syksynä, sillä katukuvassa heijastin loistaa nyt liikaa lähinnä poissaolollaan.

Menot