Kolumnit

Kolumni: Ruotsi voittaa Suomen yhä maalein sex-noll

Kuva: Kari Mankonen
Kuva: Kari Mankonen

Eppu Normaali lauloi vuonna 1982 katajaisen kansan itsesäälin määrästä.

Laulu tuli mieleen äskettäin iltapäivälehden kannesta. Otsikossa luki ”Prinsessa Sofia säteili suomalaisessa mekossa.” Aiheesta löytyi artikkeli sivulta 24.

Mietin, toimisiko sama toisinpäin? Olisiko ruotsalaisen Aftonbladetin kanteen kuviteltavissa otsikko, jossa kerrotaan Jenni Haukion säteilleen ruotsalaisessa mekossa: ”Jenni Haukio strålade i en svensk klänning”?

Ei olisi. Ajatus on lähtökohtaisesti mahdoton, eivätkä ruotsalaiset tiedä, kuka on Jenni Haukio.

Suomen kansallinen itsetunto on edelleen surkealla tolalla.

Asiantila on maan sisällä siinä määrin tiedossa, että siitä osataan vitsailla. Vai osataanko? ”Suomi mainittu” on olevinaan itseironinen läppä, mutta oikeasti me kyttäämme edelleen otsa rypyssä, mitä muut meistä ajattelevat.

Kun Helsingin Senaatintorille ilmestyy ulkomaalaisia turisteja, heiltä aletaan välittömästi kysellä mielipiteitä Suomesta ja suomalaisista: mitäs tykkäätte?

Hassua on olevinaan se, miten heikäläiset oudoksuvat meikäläisiä tapoja, käytäntöjä ja sovelluksia. Sellaisia ovat pullonpalautusautomaatit, mopoautot ja kenkien riisuminen kyläiltäessä.

Taannoin uutiseksi noteerattiin jopa se, että yhdysvaltalaisen tv-sarjan Gilmoren tyttöjen yhdessä jaksossa oli lausuttu ääneen kapellimestari Esa-Pekka Salosen nimi.

Fiksummasta koronapolitiikasta huolimatta Suomi on ilmeisen ikuisesti Ruotsin metsäinen takamaa. Maamme jännittävin ominaisuus on 1290 kilometrin maaraja Venäjän kanssa.

Katselin taannoin tv-dokumentin ruotsalaissyntyisestä näyttelijästä Ingrid Bergmanista. Siinä vilahti myös hänen kollegansa ja maannaisensa Greta Garbo.

Mitä Suomella on tarjota filmitähtisarjassa? Ehkä joku muistaa Taina Elgin, jonka tunnetuin Hollywood-rooli oli elokuvassa Tytöt (1954).

Pop-musiikin historiassa ei tarvitse sanoa kuin Abba ja ryhtyä sitten miettimään sen suomalaista vastinetta. Entä missä ovat Suomen Ikea, Volvo tai H&M? Nokiakin meni jo.

Eri lajien urheiluhullut tietävät muualla maailmassa Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen sekä kenties Jari Litmasen, Matti Nykäsen, Paavo Nurmen ja muutaman jääkiekkoilijan.

Kulttuurihulluille Kaija Saariaho saattaa sanoa jotain Esa-Pekka Salosen ohella.

Muutoin Suomen maine lepää aina vain menneen maailman eli Jean Sibeliuksen, Alvar Aallon ja Aki Kaurismäen varassa.

Jotenkin vertauskuvallisesti Kaurismäen Suomi-trilogia koostuu elokuvista Kauas pilvet karkaavat, Mies vailla menneisyyttä ja Laitakaupungin valot.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic