fbpx
Kolumnit

Saako omalle tontille rakentaa?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vanhassa vitsissä nimimerkki Paalutinko turhaan kyselee, saako naapurin tontille rakentaa.

Aina välillä voi joutua kysymään myös, saako omalle tontille rakentaa, eikä kyseessä ole vitsi. Esimerkiksi Hattulassa kysymystä on pohdittu kesän aikana.

Parolaan suunnitellaan uutta koulua, sillä oppilaat pitäisi saada pois sisäilmaongelmien vaivaamasta yläkoulusta niin pian kuin mahdollista.

Hattulan valtuusto saa ilmeisesti tänään ylimääräisenä asiana eteensä pykälän, jossa on tarkoitus ratkaista uuden koulun paikka. Kesäkuussa valtuusto päätti, että koulu sijoitetaan kolme vuotta sitten valmistuneen Juteinin koulun läheisyyteen.

Nyt paikaksi on tarkentumassa hiekkaparkkipaikka koulun edustalla Hattulantien varressa. Sen enempää paraatipaikalle ei rakennus Parolassa voi nousta, mutta paikkaan liittyy myös pulmia.

Hattula sijaitsee hämäläisen kulttuurin kehdossa, eli arvokasta maisemakokonaisuutta, rakennettua kulttuuriympäristöä ja myös historian painolastia riittää. Kun uutta rakennetaan, se on tehtävä vanhaa ja arvokasta varjellen.

Koulun suunniteltu paikka sijaitsee paitsi Hattulantien varressa myös Hurttalan peltoaukean laidalla, eikä kyseessä ole mikä tahansa peltopläntti. Näkymä peltojen yli Pyhän Ristin kirkolle on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi maisema-alueeksi osana Vanajaveden laaksoa.

Hattula on kaavoittanut asutusta peltoaukean reunoille, mutta esimerkiksi 2000-luvun alun osayleiskaavaa laadittaessa rakentamisen rajoista saatiin päätös vasta korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Museovirasto on nyt ainakin alustavasti näyttänyt vihreää valoa hiekkaparkkipaikalle rakentamiseen, mutta varmuus asiasta saadaan vasta suunnittelun edetessä.

Koulun paikka on herättänyt intohimoja esimerkiksi Facebookin Hattula-ryhmässä. Moni on huolissaan muun muassa siitä, mahtuuko hiekkaparkin paikalle riittävän iso rakennus vai tuleeko siitä jo valmistuessaan liian pieni.

Jos uusi koulu tosiaan nousee Hattulantien varteen, on syytä toivoa, ettei punakynä karsi aivan kaikkea. Riittävien neliöiden lisäksi rakennuksen täytyy sopia ympäristöönsä.

Juteinin koulu on kaunis rakennus, ja olisi sääli, jos sen eteen pykättäisiin mahdollisimman halvalla lattea loota.

Menot