Kolumnit

Säästäkää Suomi sinipunan paluulta

Ruotsin vaalien jälkimainingeissa Suomessa ihmetellään, miksi ruotsalaiset pitävät jääräpäisesti kiinni blokkirajoista eivätkä pura valtapoliittista umpisolmua vasemmiston ja keskustaoikeiston järkiliitolla.

Siksi, että Ruotsissa ja useimmissa muissa maissa Suomesta tuttuja sinipunahallituksia pidetään naurettavuuden huippuna, joka veisi uskottavuuden koko poliittiselta järjestelmältä.

Olen itsekin kaipaillut – ja kaipaan edelleen – myös Suomeen kahden blokin asetelmaa.

Suomen mallissa hallituspohjasta ei päätä kansa vaan puolueet. Äänestäjä ei voi etukäteen tietää, millaiselle hallitukselle äänensä antaa, kun samaan hallitukseen voidaan istuttaa puolueita laidasta laitaan. Lopputulokseksi saattaa muodostua ideologisesti ristiriitainen, päätöksentekoon kykenemätön tilkkutäkkihallitus.

 

Ikävä kyllä blokkijärjestelmä toimii vain niin kauan kuin blokkeja on kaksi. Ruotsissa pääblokit joutuvat joka tapauksessa tekemään toistensa kanssa ison kasan diilejä, jotta vähemmistöhallitus ei jäisi ruotsidemokraattien panttivangiksi. Aika näyttää, taipuuko Ruotsikin lopulta Suomen tielle.

Suomen mallin joustavuus takaa sen, että enemmistöhallitus saadaan aina raavituksi kasaan vaalituloksesta riippumatta. Hajanaisuuden hinta on se, että kaikkien uudistusten tekeminen on äärimmäisen hidasta ja vaikeaa.

Suomalaisella puoluerakenteella blokkisysteemiin siirtyminen ei liene toistaiseksi realismia. Se edellyttäisi vihreiden sitoutumista vasemmistoon ja keskustan lyöttäytymistä ei-vasemmistolaiseen blokkiin.

Silloinkin päädyttäisiin herkästi ruotsalaistyyliseen pattitilanteeseen, jos ja kun perussuomalaiset jäisi blokkien ulkopuolelle.

 

Julkisuudessa Suomen todennäköisimmäksi seuraavaksi hallituspohjaksi on veikkailtu sinipunaa. Seuraavaa hallitusta odottavien asiakokonaisuuksien ja aiempien kokemusten valossa sen soisi olevan vihoviimeinen vaihtoehto.

Viimeksi kokoomus ja demarit eivät saaneet sovituksi edes niistä asioista, joista olivat samaa mieltä. Siihen kaatui muun muassa kuntavetoinen sote-uudistus. On helppo ennustaa, ettei tästä touhusta tulisi taaskaan yhtikäs mitään.

Petteri Orpo ja Antti Rinne, säästäkää Suomi sinipunan paluulta.

 

Lue myös:

Ruotsi voittaa Suomen äänestysinnossa – ”Tiedetään mitä saa, kun äänestää tiettyä blokkia”

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic