fbpx
Kolumnit

Saat velkaantua synkkään loppuun asti – Valtiovalta tuskin haluaa sitä rajoittaa

Kuva: Pekka Rautiainen
Arno Juutilainen

Kotitalouksien velat ovat noin nelinkertaistuneet vuosituhannen alusta. Velkaa oli lokakuun lopulla 134 miljardia euroa.

Velkaantumiseen oli pakko reagoida – ainakin näennäisesti. Ministeriön työryhmä teki esityksiä lainojen koon suhteuttamisesta tuloihin ja maksuaikojen enimmäispituudesta.

Esityksiä on ryhdytty ampumaan alas joukolla. Sanotaan, että jo tiukka pankkisääntely pitää huolen luotonannosta.

Kerrotaan, että pääkaupunkiseudulla keskituloinen perhe ei voisi enää ostaa asuntoa, jos velkaa saa olla vain 4 ja puoli kertaa bruttotulojen verran. Rajoitukset ajavat kuulemma ihmiset vuokramarkkinoille ja muuttamista rajoitetaan.

Suomen nykyisiä laina-aikoja verrataan Ruotsiin. Ruotsissahan vanhoja lainoja ei makseta käytännössä lainkaan.

 

Arvostelijat kääntävät koko asian nurinniskoin. Nollakorot ja paria kasvukeskusta suosiva talouspolitiikka ovat nostaneet keinotekoisesti keskusten asuntojen hinnat pilviin.

Keskituloinen ei voi maksaa Helsingin perheasuntoaan elinikäisillä nettoansioillaan. Asuntoja ostetaan silti kohoavilla hinnoilla, koska lainojen korot ovat lähes nollassa ja maksuajat ovat pitkiä. Ostajat kuvittelevat selviävänsä, koska uskovat asuntojen hintojen edelleen kohoavan.

Ongelma ei ole se, että keskituloinen ei voisi ostaa asuntoa. Ongelma on, että pankit lainaavat heille rahaa liian kalliiden asuntojen ostamiseen.

 

Finanssialan sääntelyllä ei suojella tavallisia ihmisiä konkurssilta. Pankit saivat hyvin ulosmitattua saatavansa tavallisilta asunnonostajilta jopa 1990-luvun lamavuosina. Asuntovelalliset ovat henkilökohtaisessa vastuussa veloistaan.

Viranomaiset ovat koko 2000-luvun katsoneet asuntomarkkinoita arvioimalla vain finanssimarkkinoiden toimivuutta. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan toimivaltaan ei suoraan kuulu huoli tavallisista perheistä.

 

On epäuskottavaa, että kotitalouksia suojeltaisiin ylivelkaantumiselta. Miksi hallitus rajoittaisi kotitalouksia velkaantumista, kun se itse ylivelkaantuu?

Nimellisesti kansantalous yhä hieman kasvaa. Kasvua vetää kuitenkin vain kulutuskysyntä, jonka synnyttää valtion, kuntien ja kotitalouksien velkaantuminen. Näyttää siltä, että tätä velkaantumista aiotaan jatkaa synkkään loppuun asti.

Menot