Kolumnit

Sähkön hinnalla ei pidä puuhastella

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoo hallituksen suitsivan sähkön siirtohintojen korotuksia.

Sisältöä lupauksessa on vähän. Korotuksien tasosta puhutaan siirtoyhtiöiden haluamalla tavalla virheellisesti.

Hintojen 15 prosentin vuotuinen korotuskatto on laissa määritelty harhaanjohtavasti, sillä siihen lasketaan sähkövero. Sähköveroa ei edes makseta sähkön siirrosta vaan sähköenergian kulutuksesta. Siirtoyhtiön vain keräävät veron.

Kun Caruna ilmoitti noin neljänneksen hinnankorotuksesta, yhtiö oli korottamassa hintojaan puolella. Kun Helsingin Sanomat julkaisi uutisen Kulmunin lupauksista, se kertoi Elenian korottavan siirtohintojaan 6,5 prosenttia. Todellisuudessa Elenian korotus oli noin 9 prosenttia.

Alituottojen jaksotusoikeus aiotaan pidentää kahdeksaan vuoteen. Jaksotus ja korotuskatto eivät estä korotuksia vaan siirtävät niitä osin tuleville vuosille. Jaksotus pikemminkin antaa yhtiöille mahdollisuuden jälkikäteen laskuttaa asiakkaitaan siitä, että jonakin vuonna asiakkailta ei ulosmitattu huippuhintoja.

Hinnankorotukset ja yrityskaupat siirtoyhtiöillä kielivät järkyttävästä kehityksestä. Näyttää siltä, että useiden yhtiöiden hinnat kaksinkertaistuvat nykyiseltäkin tasolta. Elenia on korottanut hintojaan joka vuosi noin 10 prosenttia.

Sähkö muuttuu aivan liian kalliiksi. Suomalaisten rahat ja yritysten kilpailukyky katoavat mustaan aukkoon.

Kun Kulmuni moittii korotuksista yksityistämistä viittaamalla Jyrki Kataisen (kok.) hallitukseen ja Fortumin verkkojen myyntiin, haukutaan väärää puuta. Fortum käytännössä yksityistettiin yli 20 vuotta sitten. Kunnat myivät Hämeen Sähkön Vattenfallille jo vuonna 1995.

Korotuksien suurimpia syntipukkeja ovat eduskunta ja Energiavirasto. Sähkömarkkinalakia muuttamalla eduskunta ajoi yhtiöt rakentamaan kalliita maakaapeleita. Yhtiöt olisi pitänyt pakottaa hoitamaan ilmajohtojaan ja korvaamaan niitä kestävillä ilmakaapeilla.

Energiavirasto suosii maakaapeleita verkkojen laskennallisen arvon määrittelyssä. Viraston ”kohtuullinen tuottoprosentti” tuntuu kohtuuttomalta, kun samaan aikaan korkotaso on nollassa.

Näyttää, että Kulmuni jatkaa edeltäjänsä Mika Lintilän (kesk.) puuhastelua siirtohinnoilla. Suuret valuviat lakaistaan maton alle eikä niitä nosteta reilusti pöydälle.

Päivän lehti

24.2.2020