Kolumnit

Sähköpotkulaudalta Saimaan aalloille – Päättömien mutta viattomien tempausten aika ei ole ohi

Kuva: Esko Tuovinen
Kuva: Esko Tuovinen

Päättömien mutta samalla viattomien tempausten aika ei ole ohi.

Näin sai taas todeta lukiessaan miehestä, joka ajoi sähköpotkulaudalla läpi Suomen Utsjoelta Helsinkiin (HäSa 21.7.).

Huoltoauton, laturin ja varalaudat sisältänyt suunnitelma petti vain siltä osin, että Timo Kangastie körötteli maan halki kolmessa vuorokaudessa, kun matkan kestoksi oli budjetoitu neljä.

Vieläkö muistatte Kaivuri-Jukan?

Kymmenen vuotta sitten hän lupasi taittaa minikaivinkoneella matkan Hangosta Kuusamoon, mikäli Facebook-yhteisöön liittyisi 50 000 ihmistä. Rajahan paukkui, ja Jukka Mutanen joutui lunastamaan lupauksensa.

Mutanen körötteli tuhatta kilometriä hipovan matkansa neljän kilometrin tuntivauhtia ja vietti minikaivurin kopissa kuukauden päivät. Mediahuomio oli taattu.

Matka jätti kuitenkin jälkensä. Hiljattain Mutanen myönsi Ilta-Sanomille, ettei osannut aikanaan suhtautua yllättäen tulleeseen julkisuuteen.

Lisäksi jäi kammo minikaivurin rattiin. Haastattelussa hän kertoi vuokranneensa vastaavan koneen, mutta pikajuoksumatkan eli sadan metrin mittainen ajo pihatiellä tuntui sekin olevan kylliksi.

Pitkän matkan pyöräilijöitähän halki Suomen suhaa säännöllisesti.

Satulan päältä Suomi-neitoa ihmetteli esimerkiksi turenkilainen Elamir Bekhit, joka polki Hangosta Nuorgamiin kymmenessä päivässä kesällä 2018.

Bekhitin tuoreet Instagram-päivitykset paljastavat, että pyörän selässä on taittunut myös tänä kesänä peninkulma jos toinenkin.

Konkreettista hyvää polski Ylen luontotoimittaja Kimmo Ohtonen vuonna 2018.

Hän ui saimaannorppien suojelun puolesta Saimaan vesissä 125 kilometriä Savonlinnasta Lappeenrantaan. Norppauinniksi nimetty reissu ei ollut mitään sievistelyä: siihen meni kaikkiaan 11 päivää.

Ohtosen uintitempauksen vetoavulla saimaannorppien hyväksi tehtävään työhön kerättiin reilun 130 000 euron potti.

Mutta mitäs sähköpotkulaudan päällä Suomen lävistänyt Timo Kangastie aikoo seuraavaksi – levätä ja vetää lonkkaa?

Ehei: hän aikoo soutaa Kallaveden ja Saimaan päästä päähän. Se onkin hyvää vaihtelua sähköpotkulaudan tärinälle, joka kuulemma kipeytti jalat.

Asiasanat