Kolumnit

Kolumni: Sairastaminen kuuluu elämään

Kuva: Pekka Rautiainen

Ensimmäinen sairastamani sairaus oli tuhkarokko, mutta sitä paremmin muistan vesirokon, joka pilasi yhden kokonaisen joulun. Jossakin välissä minulle tuli myös sikotauti, mutta siitä selvisin vain vähäisellä kaulan pullotuksella.

Hyvinvointiyhteiskunnan jälkeläisenä en ole joutunut koskaan sanottavammin kärsimään sairastamistani lastentaudeista.

Jokaisella oli näppylänsä riesanaan, mutta suuria otsikoita ei leviävästä tuhkarokkoepidemiasta minun lapsuudessani revitelty. Sairaudet kuuluivat elämään niin kuin nenä naamaan.

 

Malaria, influenssa, punatauti ja lavantauti ovat historian aikana tappaneet ihmisiä niin Euroopassa kuin Suomessakin.

Pilkkukuume, hinkuyskä, tuhka- ja tulirokko kaatavat väkeä maailman eri puolilla yhä edelleen. Tuberkuloosi tappoi ihmisiä Suomessakin aina 1950-luvulle saakka.

Jokaisen suvussa on varmasti joku, joka on kuollut kurkkumätään tai tuberkuloosiin. Minun suvussani esi-isiä niitti espanjantauti ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Isoisäni Juho kuoli anemiaan, joka kehittyi hoitamattomana aivoverenvuodoksi.

Sitä en saa varmasti koskaan tietää, kuinka moni heikko rinta, huono vatsa tai vähäverisyys olivat todellisuudessa kuolemantauteja, joita ei vielä tunnettu. Syöpä oli varmasti syöpä silloinkin, mutta sille ei ollut löydetty vain vielä keinoja parantaa.

 

On vaikea kuvitella, millainen maailma olisi ilman rokotteita.

On laskettu, että pelkästään MPR- eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokote säästää 457 elinvuotta ja 38 miljoonaa euroa joka vuosi. Vuonna 1982 neuvoloissa alkanut rokotus hävitti 1990-luvun puoliväliin mennessä käytännössä kokonaan tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon kotimaiset tartunnat.

MPR-rokotteen on ottanut vuonna 2015 syntyneistä lapsista yli 95 prosenttia ja määrä kasvaa koko ajan.

 

Jokaisella on tietenkin oikeus suhtautua rokotteisiin niin kuin itse haluaa.

Minä toivon, että aidsiin, Alzheimerin tautiin ja eri syöpiin löydettäisiin nopeasti lääkitys, joka myös tehoaisi. Vaikka rokotemyönteinen olenkin, influenssarokotetta en ole vieläkään ottanut. Pieni niiskutus tuntuu kuuluvan asiaan.

Mitä vanhemmaksi elämme, sitä heikompia ja sairaampia olemme. Kuka on luvannut, että saamme viettää terveenä kivaa elämää päiviemme loppuun?